Lähdekakadu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lähdekakadu
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Papukaijalinnut Psittaciformes
Heimo: Kakadut Cacatuidae
Suku: Töyhtökakadut Cacatua
Laji: sanguinea
Kaksiosainen nimi

Cacatua sanguinea
(Gould, 1843)

Lähdekakadun esiintymisalue (punainen)
Lähdekakadun esiintymisalue (punainen)
Katso myös

  Lähdekakadu Wikispeciesissä
  Lähdekakadu Commonsissa

Lähdekakadu (Cacatua sanguinea) on yleinen australialainen papukaijalaji.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähdekakadun pituus on noin 38 cm ja paino 350–530 g. Se muistuttaa idänkoukkukakadua. Lähdekakadun höyhenpuku on pääosin valkoinen tai siinä voi olla lohenpunainen häivähdys ja oranssinpunaista on naamassa sekä töyhdön, poskien ja kurkun höyhenten tyvillä. Siipien ja pyrstön alapeitinhöyhenissä on keltaista. Silmää ympäröivä paljas alue on siniharmaa. Nokka on valkoinen, iiris tummanruskea ja koivet harmaat. Ylänokka ei ole pidentynyt. Nuori lintu on lähes aikuisen värinen.

Esiintyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähdekakadu elää laajalla alueella Australiassa ja suppealla alueella Meraukessa Papua-Uusi-Guinean eteläosassa. Lajista tunnetaan viisi alalajia: sanguinea, normantoni, transfeta, gymnopis ja westralensis. Lajin elinympäristön laajuus on 1–10 miljoonaa neliökilometriä ja sen kokonaispopulaatio on yli miljoona yksilöä. Monin paikoin kaupunkien ympäristöihin on muodostunut karanneista häkkilinnuista syntyneitä populaatioita.

Elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähdekakadut asuvat sekä monenlaisilla avoimilla mailla että erityisesti vesistöjä reunustavissa eukalyptus- ja mangrovemetsissä. Ne ovat äänekkäitä ja huomiota herättäviä lintuja, jotka pesimäajan ulkopuolella liikkuvat suurissa, jopa 70 000 yksilön parvissa. Ne ruokailevat maassa ja esimerkiksi riisipelloilla.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lisääntymisaika vaihtelee suuresti. Laji on yksiavioinen. Pesä on tavallisesti rannalla kasvavan, vanhan eukalyptuksen oksan tai rungon kolossa. Joskus se voi olla kallionhalkeamassa tai termiittikeossa. Valkoisia munia on kahdesta neljään. Muna on kooltaan 38,8 mm x 28,5 mm. Molemmat emot osallistuvat haudontaan, joka kestää noin 26 päivää. Pesäpoikasaika on 6–8 viikkoa. Molemmat emot osallistuvat myös poikasen hoitamiseen ja ruokkimiseen.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähdekakadut ruokailevat enimmäkseen maassa ja syövät siemeniä, pähkinöitä, hedelmiä, marjoja, juuria sekä hyönteisiä ja niiden toukkia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Cacatua sanguinea IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 2.5.2014. (englanniksi)