Kyssäkurki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kyssäkurki
Psophia crepitans - Zoo Frankfurt.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Silmälläpidettävä [1]

Silmälläpidettävä

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Kurkilinnut Gruiformes
Heimo: Kyssäkurjet Psophiidae
Suku: Psophia
Laji: crepitans
Kaksiosainen nimi

Psophia crepitans
Linnaeus, 1758

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Kyssäkurki Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Kyssäkurki Commonsissa

Kyssäkurki (Psophia crepitans) kuuluu kyssäkurkien sukuun perunkyssäkurjen ja brasiliankyssäkurjen kanssa. Nämä kolme lajia elävät kaikki vain Amazonin sademetsässä.

Kyssäkurki esiintyy luonnossa Amazon-joen pohjoispuolella; Ecuadorissa, Kolumbiassa, Venezuelassa, Brasiliassa ja Koillis-Perussa.

Kyssäkurki on tanakka lintu, jolla on pitkä kaula sekä jalat ja lyhyt keltainen nokka. Kyssäkurki on 48–56 cm pitkä ja painaa 1,3 kg. Höyhenpeite on pääosin musta, mutta selkäosa on harmaa.

Kyssäkurjet ovat seurallisia metsälintuja, jotka pesivät onttoihin puihin. Ne munivat 3–4 valkoista munaa, joita hautovat vuorollaan kaikki parven linnut. Pesintäaikana parveen kuuluu yleensä 5 lintua, mutta pesimäajan ulkopuolella parvi voi kasvaa yli 50 yksilöön.

Kyssäkurkien ravintona on hyönteiset ja hedelmät, joita ne poimivat maasta. Kyssäkurjet ovat huonoja lentäjiä ja juoksevat mieluummin lentämisen sijasta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Psophia crepitans IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.3. 2014. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 26.1.2015. (englanniksi)
Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.