Kylmä tähti

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kylmä tähti
Evil Star
Suomenkielinen kansikuva
Suomenkielinen kansikuva
Alkuperäisteos
Kirjailija Anthony Horowitz
Genre fantasia
Suomennos
Suomentaja Susanna Paarma
Kustantaja Karisto
Julkaistu 2008
Sivumäärä 383
ISBN 9789512349845
Sarja: Viisi vartijaa
Edeltävä Korpinportti
Seuraava Pimeän käskyläiset
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Kylmä tähti on Anthony Horowitzin kirjoittaman Viisi vartijaa -fantasia kirjasarjan toinen osa, ensimmäinen osa on Korpinportti. Kylmä tähti perustuu Anthony Horowitzin omaan aiempaan teokseen The Night of the Scorpion.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Mattille selviää ensimmäisen kirjan loppupuolella, että hän on yksi viidestä vartijasta, joiden on määrä suojella maailmaa vanhoilta, jotka ovat ikiaikaisia pahoja olentoja, niiden tarkoitus on valloittaa maailmamme. Ensimmäisen osan lopussa Matt onnistuu estämään vanhojen saapumisen ja luulee, että hänen työnsä on tehty ja voisi palata normaalin elämän pariin.

Näin ei kuitenkaan näy, toinen portti on avautumassa Perussa, lisäksi joku mies näyttää saaneen käsiin kirjan, jonka avulla voisi selvittää missä tuo portti on. Mies kuitenkin murhataan ennen kuin Matt ja häntä auttava (ja määräilevä) Nexus-järjestö saavat kirjan käsiinsä. Miehen murhaaja varastaa kirjan.

Matt lähtee Peruun ystävänsä Richardin kanssa, mutta he joutuvat heti väijytykseen, joku tietää kuka ja miksi hän on siellä. Matt kuitenkin onnistuu pakenemaan kadottaen samalla Richardin ja tapaa samalla toisen viidestä vartijasta, Pedron. Yhdessä he ryhtyvät etsimään Richardia mutta ovat jälleen lähellä jäädä kiinni, sillä poliisi on lahjottu vihollisen puolelta. He saavat odottamatonta apua pakenemiseen: viimeiset inkat, kansa joka tietää vanhoista ja haluaa auttaa niiden pysäyttämisessä. Inkojen luolta Matt vihdoin löytää Richardin.

Saadaan selville, että portti avautuu kun tähdet ovat oikeassa asemassa taivaalla, jotain kuitenkin tuntuu puuttuvan, yksi tähti ei ole paikoillaan. Sen on laukaissut Salamanda, sama mies joka oli kirjan varastamisen takana ja väijytyksen heti Mattin saapuessa maahan, myös poliisien lahjomisen. Päädytään siihen, että satelliitin on määrä olla puuttuva tähti, portti on sittenkin avautumassa. Satelliitti on pakko pysäyttää ennen kuin se on oikeassa paikassa, aikaa ei vain enää ole paljoa. Inkojen muinainen armeija tukenaan Matt tunkeutuu Salamandan avaruuskeskukseen määränä estää satelliitin ohjaaminen. Taistelun aikana Matt löytää eräästä rakennuksesta Herra Fabian, joka on yksi Nexuksen jäsen. Hän tunnustaa olevansa petturi ja sanoo, että hän haluaa olla voittajien puolella, vanhoja ei voi pysäyttää. Hän kertoo myös, että he ovat aivan väärässä paikassa: Salamanda ohjaa satelliittia autiomaasta (joka on portti). Matt ja Pedro lähtevät autiomaahan mukanaan inka Atoc, joka osaa lentää helikopterilla. Kopteri kuitenkin putoaa maahan ennen kuin he pääsevät perille, Atoc kuolee pakkolaskussa ja Pedro murtaa nilkkansa. Matt joutuu jatkamaan matkaa yksin, inkojen ennustus näyttää toteutuvan: yksi poika seisoo vanhojen edessä kun ne nousevat poika kaatuu.[1]

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Anthony Horowitz: Kylmä tähti. (Evil Star). Hämeenlinna: Karisto, 2008. 9789512349845.