Kyknos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kyknos (m.kreik. Κύκνος 'joutsen') viittaa kreikkalaisessa mytologiassa neljään eri henkilöön.

Zeus erottaa Pallas Athenen ja Areen, kun Kyknos pakenee vaunuihin (oikealla) Herakleen saapuessa (vasemmalla), n. 540–510 eaa.

Areen poika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kyknos oli Areen ja Pelopeian poika. Makedonialainen Kyknos oli niin verenhimoinen ja julma, että hän suunnitteli rakentavansa isälleen temppelin tappamiensa ohikulkijoiden pääkalloista ja luista. Rakennustyöt jäivät kuitenkin kesken Kyknoksen kohdattua Herakleen. Haluten miellyttää isäänsä hän haastoi tämän taisteluun toivoen voivansa lisätä myös tämän luut temppeliinsä ajattelematta ollenkaan, että Herakles oli päihittänyt hänen isänsä taistelussa.

Areen kuultua heidän kohtaamisestaan hän raivostui ja riensi välittömästi auttamaan poikaansa. Hänet kuitenkin pysäytti Pallas Athene, joka neuvoi häntä odottamaan ja kuulemaan, mitä moirilla, kohtalottarilla, oli varattuna Kyknosta varten. Nämä kertoivatkin, että Kyknos saisi surmansa taistelussa, ellei sankaria tapettaisi aiemmin. Nämä sanat, jotka oli tarkoitettu pysäyttämään Ares menemästä auttamaan poikaansa, itse asiassa vain ruokkivat hänen vihaansa. Ares laskeutui maan päälle auttamaan poikaansa ja alkoi taistella Herakleen kanssa. Juuri kun hän oli iskemäisillään tätä, Pallas Athene ilmestyi ja torjui hänen lyöntinsä, jolloin Herakles onnistui haavoittamaan häntä reiteen ja sai Areen pakenemaan takaisin Olympos-vuorelle. Kyknos jäi kohtalon armolle ja sai surmansa niin kuin oli ennustettu, eikä hänen temppelinsä koskaan valmistunut.

Stheneloksen poika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kyknos oli Faethonin erittäin hyvä ystävä. Faethonin menetettyä isänsä Helioksen auringonvaunujen hallinnan Zeus joutui tappamaan tämän salamaniskulla pelastaakseen maailman. Kyknos yritti etsiä ystävänsä Eridanosjokeen pudonnutta ruumista uudelleen ja uudelleen, jolloin jumalat muuttivat tämän joutseneksi päästääkseen hänet murheestaan.

Apollonin poika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kyknos oli Apollonin ja Hyrien poika, jota Fyllios rakasti. Osoittaakseen rakkauttaan Fyllios lahjoitti tälle erilaisia eläimiä, mutta lopulta kyllästyttyään siihen, ettei saanut rakkaudelleen vastakaikua, hän kieltäytyi luovuttamasta kesytettyä härkää, jota Kyknos himoitsi. Tästä katkeroituneena Kyknos tiuskaisi Fyllioksen vielä toivoneen tehneensä niin, ja astui kallion kielekkeeltä alas. Kesken pudotusta hänet kuitenkin muutettiin joutseneksi.[1]

Poseidonin poika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kyknos oli Poseidonin ja nymfi Kalyken poika. Kalastajat nimesivät hänet Kyknokseksi, koska löytäessään lapsen rannalta joutsenet kiertelivät hänen ympärillään. Uskoen toisen vaimonsa ja erään huilunsoittajan panettelua hän antoi laittaa molemmat lapsensa ensimmäisestä liitostaan, Teneen ja Hemithean, ruuheen merelle, joka rantautui Tenedokseen (Bozcaada), jonka kuningas Teneestä myöhemmin tuli. Valheen paljastuttua Kyknos antoi kivittää huilunsoittajan ja haudata vaimonsa elävältä. Myöhemmin Kyknos ja hänen isänsä osallistuivat Troijan sotaan. Sen aikana Akhilleus surmasi Kyknoksen kuristamalla tämän kypärän hihnalla, koska Poseidonin lapsena häntä ei voitu surmata miekalla eikä keihäällä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ovidius: Muodonmuutoksia ix: 371-381 (engl. käännös).