Kuwait Airwaysin lento 422

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuwait Airwaysin lennon 422 kaappaus
Yhteenveto
Päivämäärä 5. huhtikuuta-12. huhtikuuta 1988
Onnettomuustyyppi lentokonekaappaus
Tapahtumapaikka Arabianmeri
Lähtöpaikka Don Muangin kansainvälinen lentoasema, Bangkok, Thaimaa
Määränpää Kuwaitin kansainvälinen lentoasema, Kuwaitin kaupunki, Kuwait
Kuolleita 2
Loukkaantuneita 0
Eloonjääneitä 109
Lentokone
Konetyyppi Boeing 747-269B [1]
Lentoyhtiö Kuwait Airways
Rekisteritunnus 9K-ADB [1]
Matkustajia 91
Miehistöä 20

Kuwait Airways lento 422 kaapattiin 5. huhtikuuta vuonna 1988 BangkokKuwaitin välillä Arabianmeren yläpuolella. Koneessa oli 91 matkustajaa ja 20 miehistön jäsentä. Koneessa oli kuusi tai seitsemän libanonilaista miestä jotka ryntäsivät tuliaseita ja käsikranaatteja mukanaan ohjaamoon kolme tuntia nousun jälkeen. Radioteitse kaapparit vaativat 17 šiiamuslimiterroristin vapauttamista Kuwaitin vankiloista. [2] Kone pakotettiin lentämään Mašhadiin, Koillis-Iraniin, jossa vapautettiin 24 naista ja yksi sydänsairas mieshenkilö. Odotuksen jälkeen kone jatkoi matkaansa Libanonin pääkaupunkiin Beirutiin mutta se ei saanut laskeutumislupaa joten sen piti laskeutua Larnakaan, Kyprokselle.

Heti laskeutumisen jälkeen koneessa ammuttiin kuwaitilainen turvallisuusupseeri Abdullah Khalidi, 25, jonka ruumis heitettiin ulos. Myöhemmin Khalid Ayoub Bandar, 20, sai saman kohtalon. Kuwaitin hallitus ei suostunut kaappaajien vaatimuksiin. Larnakassa vapauttiin 12 makustajaa. 12. huhtikuuta kone lensi Algeriin. Algeriassa kaappaajat uhkasivat räjäyttää koko koneen matkustajineen. Kuwaitin jalkapallomaajoukkue lupautui panttivangiksi mikäli matkustajat vapautettaisiin mutta siihen kaapparit eivät suostuneet. Lopulta kaapparit tekivät sopimuksen Algerissa. Kaappareiden vaatimuksiin ei suostuttu mutta he saivat vapaan pääsyn maasta. Kuwaitin hallituksen ja Algerian viranomaisia kiitettiin kovasti kaappaustilanteessa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Accident description aviation-safety.net. Aiation Safety Network. Viitattu 24.7.2023. (englanniksi)
  2. Peters, Luke: The Fortnight Of Fear That Was The Hijacking Of Kuwait Airways Flight 422 simpleflying.com. 26.9.2022. Simple Flying. Viitattu 24.7.2023. (englanniksi)