Kuvan rajaus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kuvan rajaus on ei-toivottujen alueiden poistamista valokuvasta tai kuvitetusta kuvasta. Prosessi koostuu yleensä kuvan joidenkin reuna-alueiden poistamisesta, jotta epäolennainen osa kuvasta saadaan pois kuvasuhteen muuttamiseksi tai kohteen korostamiseksi tai eristämiseksi sen taustasta. Sovelluksesta riippuen, tämä voidaan suorittaa fyysisellä valokuvalle, taideteokselle tai videomateriaalille, tai se voidaan toteuttaa digitaalisesti käyttämällä kuvankäsittelyohjelmia. Rajausprosessi on yhteinen valokuvaus-, elokuvankäsittely-, radio ja tv-, graafisen suunnittelun ja painoalalla.

Rajaus valokuvaus-, tulostus- ja suunnittelutoiminnoissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laaja näkymä, rajaamaton valokuva
Rajattu versio, korostaen kohdetta

Paino-, graafisen suunnittelun ja valokuvausalalla rajaaminen[1] on ei-toivottujen alueiden poistamista valokuvasta tai kuvitetusta kuvasta. Rajaus on yksi kuvankäsittelyn perusprosesseja, ja sen tuloksena poistuu esine tai merkityksetön alue valokuvasta, muuttaa sen sivusuhdetta, tai parantaa yleisesti kuvan sommittelua .[2] Televalokuvauksessa, yleisimmin lintu- ja ilmailuvalokuvauksessa, kuva rajataan pääkohteen suurentamiseksi ja kuvakulman pienentämiseksi edelleen - kun riittävän polttovälin linssi halutun suurennuksen saavuttamiseksi ei ole ollut käytettävissä. Sitä pidetään yhtenä harvoista muokkaustoiminnoista, jotka ovat sallittuja nykyaikaisessa valokuvajournalismissa sävyn tasapainon, värinkorjauksen ja terävöittämisen lisäksi. Rajaus, joka tehdään leikkaamalla valokuvan tai elokuvan ylä- ja alamarginaalit, tuottaa näkymän, joka jäljittelee panoraamamuotoa (valokuvauksessa) tai laajakuvamuotoa elokuvassa ja televisiolähetyksessä. Kumpikaan näistä formaateista ei ole rajattu sinänsä, vaan ne ovat erittäin erikoistuneiden optisten kokoonpanojen ja kameramallien tuotteita.

Graafiset esimerkit (valokuva)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rajaus kohteen korostamiseksi:

Rajaus ei-toivottujen yksityiskohtien / esineiden poistamiseksi:

Rajaaminen elokuva- ja televisiotoiminnassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tietyissä olosuhteissa elokuvamateriaalia voidaan rajata muuttamaan sitä kuvasuhteesta toiseen venyttämättä kuvaa tai täyttämällä tyhjiä tiloja mustilla palkkeilla (kuva 2).

Huolet kuvasuhteista ovat tärkeä aihe elokuvan valmistuksessa . Rajaamisen sijasta kuvaaja kuvaa yleensä mattoja lisätäkseen vaihtoehtoisten kuvasuhteiden leveyttä projektiossa ja lähetyksessä. Anamorfinen optiikka (kuten Panavision- linssit) tuottaa täysikokoisen, vaakasuunnassa pakatun kuvan, josta lähetystoiminnan harjoittajat ja projektorit voivat muodostaa useita vaihtoehtoisia kuvasuhteita rajaamatta asiaankuuluvia kuvan yksityiskohtia. Ilman tätä laajakuvanäyttö, erityisesti televisiolähetyksissä, riippuen erilaisista pehmeistä tekniikoista, johon liittyy vaihtelevaa kuvan rajausta (katso kuvat 2, 3 ja 4).[3]

Kun siirryttiin laajakuvatelevision käyttöön, toteutettiin samanlainen prosessi, jossa poistetaah suuret palat ylhäältä ja alhaalta, jotta tavallinen 4:3-kuva sopisi 16:9-kuvaan. Sairaalan menetetään 25 prosenttia alkuperäisestä kuvasta. Toinen vaihtoehto on prosessi, jota kutsutaan pilariruuduksi, jossa mustat nauhat sijoitetaan ruudun sivuille, jolloin alkuperäinen kuva voidaan näyttää täysikokoisena laajemmassa kuvasuhteessa (kuva 6). Tässä artikkelissa on tarkempi kuvaus ongelmasta.

Lisämenetelmät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erilaisia menetelmiä voidaan käyttää rajauksen jälkeen tai niitä voidaan käyttää alkuperäiseen kuvaan.

  • Vinjetointi on kuvan keskiosan korostaminen hämärtämällä, tummentamalla, vaalentamalla tai kyllästämällä kuvan ulkokehällä olevia osia
  • Ei-suorakaiteen muotoisen kuvakehyksen käyttöä voidaan käyttää suuremman kuvan osien valintaan

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]