Kuutio (elokuva)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kuutio
Cube
Ohjaaja Vincenzo Natali
Käsikirjoittaja André Bijelic
Graeme Manson
Vincenzo Natali
Tuottaja Mehra Meh
Pääosat Nicole de Boer
Nicky Guadagni
David Hewlett
Maurice Dean Wint
Andrew Miller
Valmistustiedot
Valmistusmaa Kanada
Ensi-ilta 1997
Kesto 90 min
Alkuperäiskieli Englanti
Budjetti 350 000 $
Tuotto 595 727 $
Seuraaja Cube 2
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie

Kuutio (Cube) on Vincenzo Natalin ohjaama kauhu- ja tieteiselokuva, joka sai ensi-iltansa vuonna 1997. Sitä pidetään kulttielokuvana.[1] Elokuva on saanut kaksi jatko-osaa: Cube 2 ja Cube Zero. Elokuva kertoo seitsemästä henkilöstä, jotka heräävät oudon kuution sisällä.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan johdannossa yksinäinen mies nimeltä Alderson herää kuutiosta. Hän lähtee tuloksetta etsimään ulospääsyä ja kuolee nopeasti ansaan. Myöhemmin viisi ihmistä, nuori matemaatikko Joan Leaven, lääkäri Helen Holloway, arkkitehti David Worth, poliisi Quentin ja vankilasta useasti karannut Rennes, heräävät kuutiosta. Päähenkilöt eivät tiedä, miksi juuri heidät on valittu kuutioon, joka sisältää monia erilaisia ja tappavia ansoja. Quentin yrittää auttaa kaikkia pitämään päänsä kylmänä ja yrittää antaa heille toivoa päästä ulos kuutiosta. Aluksi ihmiset etenevät kuutiosta toiseen monesta vankilasta paenneen Rennesin avulla, kunnes hän menettää henkensä happoansan lauettua. Ihmisille käy myös selväksi, että Worth on ollut yksi kuution suunnittelijoista.

Ihmiset kääntyvät Leavenin puoleen, joka keksii tavan edetä huoneesta toiseen hengissä matematiikan avulla. Ihmiset kohtaavat vielä yhden kuutioon laitetun, autistisen Kazanin, jonka ihmiset kokevat lähinnä riesana. Quentin kyllästyy Kazaniin, kuutioon ja muihin ihmisiin ja käy erittäin hankalaksi. Ihmisistä järkevin ja vakain Quentin muuttuu vainoharhaisemmaksi, ja alussa vainoharhaisimmat David, Leaven ja Holloway saavat puhtia ulospääsemisen takaamiseksi. Ihmiset löytävät kuution laidan ja laskevat Hollowayn alas etsimään pelastusta. Aikaisemmin riidelleet Quentin ja Holloway näyttävät saaneen sovun aikaan, kunnes Quentin päästää irti Hollowaysta, tiputtaen tämän kuolemaansa.

Quentin valehtelee muille teostaan ja kaappaa Leavenin, yrittäen hyväksikäyttää tätä. Quentin pahoinpitelee Leavenia puolustavan Worthin muiden ihmisten katsellessa. Ihmiset lopulta kauhistuvat seuraavassa kuutiossa odottavasta näystä; he ovat kulkeneet ympyrää, ja maassa makaa Rennesin kärventynyt ruumis. Toivon menetettyään savant-kyvyn omaava Kazan alkaa luetella numeroita, joita tavallinen ihminen ei kykenisi muistamaan. Leaven tajuaa että mies saattaa olla heidän pelastuksensa, ja hän yhdistää matemaatikon taitonsa Kazanin kanssa. Kun toivo alkaa kukoistaa, selviytyjät hylkäävät Quentinin ja toivovat tämän kuolevan.

Kolmikko pääsee kuin pääseekin kuutioista pois vievälle hissille, ja Worth tajuaa ettei halua takaisin ulkomaailmaan. Leavenin yrittäessä houkutella tätä hissiin Quentin yllättää heidät tappaen tämän. Quentin haavoittaa pian tämän jälkeen Worthia, joka Kazanin onneksi kuitenkin tarttuu Quentinin jalasta tämän yrittäessä paeta hissiin. Quentin murskautuu hissin ja kuution väliin päästäen vain Kazanin pakoon kuutiosta. Worth kuolee onnellinen ilme kasvoillaan Leavenin viereen. Kazan pääsee ulos hissistä ja astuu kirkkaaseen valoon. Herääkin kysymys, kumpi on kuutiossa vaarallisempi; ansa vai itse ihminen.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Quentin on poliisi. Elokuvan alussa tämä pitää päänsä kylmänä ja on ryhmän selväjärkisin, mutta hän menettää järkensä loppua kohden toivottomalta vaikuttavan pakoyrityksen jälkeen. Tappaa lähes kaikki päähahmot, kun nämä yrittävät jättää Quentinin taakseen ja itse paeta. Kuolee jäädessään ulos vievän hissin ja kuution väliin.
  • David Worth on salaperäinen arkkitehti, joka paljastaa olleensa mukana luomassa kuutiota. Tämä saa huonon maineen ryhmässä, eritoten Quentinilta. Myöhemmin oppii olemaan hyödyksi ja saa ihmisten luottamuksen. Quentin tappaa tämän ovenkahvalla, mutta ennen kuolemaansa Worth saa estettyä Quentinin paon ja pelastettua Kazanin. Kuolee hymy huulillaan kuutioon, eikä tällä ollut aikomusta itse paeta sieltä.
  • Joan Leaven on nuori matematiikanopiskelija. Oppii lukemaan kuutiossa olevia numerokoodeja, joista näkee mikä huone on vapaa ansoista. Quentin tappaa tämän ovenkahvalla.
  • Helen Holloway on keski-ikäinen lääkäri. Joutuu eripuraan Quentinin kanssa ja on toinen ryhmän johtajista. Quentin saa tilaisuuden tappaa tämän muiden huomaamatta.
  • Kazan on autistinen nuori mies, joka liittyy ryhmään myöhemmin. On savant, joka kykenee ratkomaan Leaveniakin paremmin numerokoodeja ja jonka avulla ihmiset löytävät ulospääsyhissin. Ainoa ihminen ryhmästä, joka pääsee ulos kuutiosta ja jää henkiin. Kazan astuu elokuvan lopussa kirkkaaseen valoon, eikä tämän kohtalosta ole tietoa. Elokuvasarjan kolmannessa osassa paljastetaan epäsuorasti, että Kazan oli alun perin Worthin tavoin kuution työntekijä. Tämä toimi vastoin sääntöjä, ja rangaistukseksi tälle tehtiin lobotomia ja tämä asetettiin kuutioon.
  • Rennes oli vankikarkuri, joka tunnettiin tavastaan paeta eri vankiloista. Ihmiset aluksi yrittävät seurata tätä huoneesta toiseen, mutta Rennes kuolee hyvin nopeasti happosuihkuun.
  • Alderson on muista päähenkilöistä erillään oleva mies. Kuolee nopeasti ansaan.


Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Nicole de Boer  … Joan Leaven  
 Nicky Guadagni  … Helen Holloway  
 David Hewlett  … David Worth  
 Maurice Dean Wint  … Quentin  
 Andrew Miller  … Kazan  
 Wayne Robson  … Rennes  

Arvosteluja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Davidson, Paul: Cube Zero Goes into Production 21.8.2003. IGN. Viitattu 20.2.2014. (englanniksi)
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.