Kuutio (elokuva)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kuutio
Cube
Ohjaaja Vincenzo Natali
Käsikirjoittaja André Bijelic
Graeme Manson
Vincenzo Natali
Tuottaja Mehra Meh
Pääosat Nicole de Boer
Nicky Guadagni
David Hewlett
Maurice Dean Wint
Andrew Miller
Valmistustiedot
Valmistusmaa Kanada
Ensi-ilta 1997
Kesto 90 min
Alkuperäiskieli Englanti
Budjetti 350 000 $
Tuotto 595 727 $
Seuraaja Cube 2
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie

Kuutio (Cube) on Vincenzo Natalin ohjaama kauhu- ja tieteiselokuva, joka sai ensi-iltansa vuonna 1997. Sitä pidetään kulttielokuvana.[1] Elokuva on saanut kaksi jatko-osaa: Cube 2 ja Cube Zero. Elokuva kertoo seitsemästä henkilöstä, jotka heräävät oudon kuution sisällä.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan johdannossa yksinäinen mies nimeltä Alderson herää kuutiosta. Hän lähtee tuloksetta etsimään ulospääsyä ja kuolee nopeasti ansaan. Myöhemmin viisi ihmistä, nuori matemaatikko Joan Leaven, lääkäri Helen Holloway, arkkitehti David Worth, poliisi Quentin McNeil ja vankilasta useasti karannut Rennes heräävät kuutiosta. Päähenkilöt eivät tiedä, miksi juuri heidät on valittu kuutioon, joka sisältää monia erilaisia ja tappavia ansoja. Quentin auttaa kaikkia pitämään päänsä kylmänä ja yrittää pitää toivoa yllä. Aluksi ihmiset etenevät kuutiosta toiseen Rennesin johdolla kunnes tämä kuolee happoansan lauettua. Ihmisille käy myös selväksi, että Worth on ollut yksi kuution suunnittelijoista.

Ihmiset kääntyvät Leavenin puoleen joka keksii tavan edetä huoneesta toiseen numerokoodien ratkaisun avulla. Ihmiset kohtaavat vielä yhden kuutioon laitetun, autistisen Kazanin jonka ihmiset kokevat lähinnä riesana. Quentin kyllästyy Kazaniin, muihin ihmisiin ja kuutioon sekä käy erittäin hankalaksi. Aluksi järkevin ja vakain Quentin muuttuu vainoharhaisemmaksi, ja alussa vainoharhaisimmat David, Leaven ja Holloway saavat uutta puhtia ulospääsyn löytämiseen. Ihmiset löytävät kuution laidan ja laskevat Hollowayn alas etsimään pelastusta. Aikaisemmin riidelleet Quentin ja Holloway näyttävät saaneen sovun aikaan kunnes Quentin päästää irti Hollowaysta, tiputtaen tämän kuolemaansa muiden ihmisten huomaamatta.

Quentin kaappaa Leavenin, yrittäen hyväksikäyttää tätä. Quentin pahoinpitelee Leavenia puolustavan Worthin muiden ihmisten katsellessa. Ihmiset lopulta kauhistuvat seuraavassa huoneessa odottavasta näystä; he ovat kulkeneet ympyrää, ja huoneessa makaa Rennesin ruumis. Toivo on hiipumassa, kunnes savant-kyvyn omaava Kazan alkaa luetella numeroita joita tavallinen ihminen ei kykenisi muistamaan. Leaven tajuaa että mies saattaa olla heidän ainoa pelastus, ja lyö päänsä yhteen Kazanin kanssa. Kun toivo alkaa jälleen kukoistaa, muut hylkäävät Quentinin odottaen tämän kuolevan.

Kolmikko pääsee lopulta kuutioista pois vievälle hissille kunnes Worth ilmoittaa ettei koskaan halunnut palata takaisin ulkomaailmaan. Leavenin yrittäessä houkutella tätä mukaan Quentin yllättää heidät tappaen Leavenin. Quentin haavoittaa pian tämän jälkeen Worthia, joka Kazanin onneksi kuitenkin tarttuu Quentinin jalasta tämän yrittäessä kavuta hissiin. Quentin murskautuu hissin ja kuution väliin päästäen vain Kazanin pakoon. Worth kuolee onnellinen ilme kasvoillaan Leavenin viereen. Kazan pääsee ulos hissistä ja astuu kirkkaaseen valoon. Herääkin kysymys, kumpi on kuutiossa vaarallisempi; ansa vai itse ihminen.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Quentin McNeil on aikaisissa neljässäkymmenissään olevan poliisi. Aluksi pitää päänsä kylmänä ja on ryhmän selväjärkisin, mutta hän menettää järkensä loppua kohden toivottomalta vaikuttavan pakoyrityksen jälkeen. Tappaa lähes kaikki päähahmot, kun nämä yrittävät jättää Quentinin taakseen ja itse paeta. Kuolee jäädessään ulos vievän hissin ja kuution väliin Worthin ansiosta.
  • David Worth on myöhäisissä kaksissakymmenissään oleva salaperäinen arkkitehti, joka paljastaa olleensa mukana luomassa kuutiota. Kyyninen Worth saa huonon maineen ryhmässä, mutta oppii olemaan hyödyksi ja saa ihmisten luottamuksen. Quentin tappaa tämän ovenkahvalla, mutta ennen kuolemaansa Worth saa estettyä Quentinin paon ja pelastettua Kazanin. Kuolee hymy huulillaan kuutioon, eikä tällä ollut aikomusta itse paeta sieltä.
  • Joan Leaven on kaksissakymmenissään oleva nuori opiskelija. Taitava matematiikassa ja oppii lukemaan kuutiossa olevia numerokoodeja, joista näkee mikä huone on turvallinen. Quentin tappaa tämän ovenkahvalla.
  • Helen Holloway on viisissäkymmenissään oleva lääkäri. Joutuu eripuraan Quentinin kanssa ja on toinen ryhmän johtajista. Quentin saa tilaisuuden tappaa tämän muiden huomaamatta.
  • Kazan on kaksissakymmenissään oleva autistinen mies, joka törmää ryhmään myöhemmin. On savant, ja kykenee ratkomaan Leaveniakin paremmin numerokoodeja ja jonka avulla ihmiset löytävät ulospääsyhissin. Ainoa ryhmästä, joka pääsee ulos kuutiosta. Kazan astuu elokuvan lopussa kirkkaaseen valoon, eikä tämän kohtalosta ole tietoa. Elokuvatrilogian viimeisessä osassa käy ilmi epäsuorasti että Kazan oli Worthin tavoin kuution työntekijä, vaikkakin eri työtehtävissä. Kazan ilmeisesti rikkoi syystä tai toisesta sääntöjä, ja tälle tehtiin lobotomia. Lopuksi tämä asetettiin itse kuutioon. On mahdollista, että Kazan on trilogian kolmanessa osassa esiintynyt Eric Wynn.
  • Rennes, tai "The Wren" on kuusissakymmenissään oleva vanki joka tunnettiin tavastaan paeta eri vankiloista. Ihmiset aluksi yrittävät seurata tätä huoneesta toiseen, mutta Rennes kuolee hyvin nopeasti happosuihkuun.
  • Alderson esitellään elokuvan alussa ennen itse elokuvan tapahtumia. On muista päähenkilöistä erillään oleva mies, joka kuolee nopeasti piikkilanka-ansaan.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Nicole de Boer  … Joan Leaven  
 Nicky Guadagni  … Helen Holloway  
 David Hewlett  … David Worth  
 Maurice Dean Wint  … Quentin McNeil  
 Andrew Miller  … Kazan  
 Wayne Robson  … Rennes  

Arvosteluja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Davidson, Paul: Cube Zero Goes into Production 21.8.2003. IGN. Viitattu 20.2.2014. (englanniksi)
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.