Kuutamo, harjoitelma

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuutamo, harjoitelma
Nimi Kuutamo, harjoitelma
Tekijä Fanny Churberg
Valmistumisvuosi
Taiteenlaji Maisemamaalaus
Teostyyppi Maalaus
Materiaali Öljyväri ja kangas (maalauspohja)
Korkeus 37,5 cm
Leveys 55,5 cm
Kokoelma Kansallisgalleria
Sijainti Ateneum

Kuutamo on Fanny Churbergin (1845–1892) öljyvärein kankaalle maalaama harjoitelma, joka on liimattu pahville. Teos kuuluu Ateneumin taidemuseon kokoelmiin ja se on 37,5×55,5 cm kokoinen.

Maalaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuutamo-harjoitelma on yksi Churbergin iskevimmistä vimmaisen tunnetilan maalauksista. Kuutamoaihe toistui useissa düsseldorfilaisten taiteilijoiden teoksissa, mutta niissä ei usein nähty tällaista siveltimen paljautta ja kiihkoa. Churberg pyrki ilmaisussaan runolliseen ilmaisuun, joka kuitenkin poikkesi suoruudessaan ja rajuudessaan ajankohdan odotuksista. Maalauksen kohokohta on dramaattinen öinen taivas repaleisine pilvineen, kuun valoineen ja preussinsinisine läikkineen. Teoksesta aistii spontaanin kiihkeän maalaustapahtuman.

Fanny Churberg: Kuutamomaisema, 1878.

Kuutamo on merkitty maalatuksi Pariisissa 19.6.1878, vaikka maisema veden partaalla olevine rakennuksineen ja puineen onkin suomalainen. Churberg oli matkustanut tuolloin toistamiseen Pariisiin kesäkuussa 1878, pääasiassa katsomaan maailmannäyttelyä. Harjoitelman pohjalta valmistui myöhemmin vuoden 1878 aikana lopullinen maalaus Kuutamomaisema, josta Churberg sai kahden muun maalauksen kanssa Suomen Taideyhdistyksen ensimmäisen dukaattipalkinnon vuonna 1879. Fanny Churbergin taide nousi silti arvoonsa vasta hänen kuolemansa jälkeen vuonna 1919, kun Gösta Stenman järjesti tuolloin hänen töidensä yksityisnäyttelyn Helsinkiin. Maalauksen Ateneumiin vuonna 1919 lahjoittaneella varatuomari Arvid Souranderilla oli suuri kokoelma taiteilijan teoksia.

Lopullinen maalaus Kuutamomaisema kuuluu nykyään Fortumin Taidesäätiön kokoelmiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Leena Ahtola-Moorhouse: Fanny Churberg: Kuutamo, harjoitelma. Teoksessa Ateneum-opas. Toim. Timo Huusko, 2007, s. 27.
  • Tuija Tervo: Taiteen valo – juuret perinteessä, katse tulevassa, s. 83. Fortumin Taidesäätiö 2007.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Teos Suomen Kansallisgallerian kokoelmissa: Kuutamo (harjoitelma). [1]