Kuuskajaskari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
152/50 T -rannikkotykin tuliasema Kuuskajaskarin saaressa.
Kuuskajaskarin pitäjä.

Kuuskajaskari on 26,5 hehtaarin kokoinen saari Rauman saaristossa. Saarella sijaitsee merivalvonta sekä tulenjohtotorni ja entinen rannikkotykistön linnake. Linnake on toiminut rauhan aikana vain koulutus- ja puolustuslinnakkeena. Sillä ei ollut tekemistä talvi- ja jatkosodan puolustustaisteluissa.

Nimen alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimistöntutkijoiden mukaan saaren nimen lähtökohtana on asu Kuusi-kajas-kari, jossa kajas tarkoittaa kajavaa eli lokkia, ja nimi siis merkitsee ”kuusta kasvavaa lokkiluotoa”. Vastaavasti läheinen Kallikajaskari on ”kallioinen lokkiluoto”.[1]

Luonto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sotilaskäyttö on antanut oman leimansa saaren luonnolle. Saarella on rehevä puusto sekä kasvillisuutta, joka on menestynyt sotilaiden tallaamilla alueilla.[2]

Aika linnakkeena[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toimiessaan linnakkeena saari kuului Turun Rannikkotykistörykmentin organisaatioon. Viimeisiä linnakkeen päälliköitä oli majuri Lauri Poromaa. Linnake muutettiin valmiuslinnakkeeksi vuonna 1996, ja myöhemmin valtion kiinteistöyhtiö Kapiteeli laittoi linnakesaaren myyntiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Paikkala, Sirkka: Suomalainen paikannimikirja, s. 202. (s.v. ”Kuuskajaskari”). Helsinki: Karttakeskus, 2007. ISBN 978-951-593-976-0.
  2. Ajan jäljet Rauman seudulla 2008

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä saariin tai saaristoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.