Kuuskajaskari

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
152/50 T -rannikkotykin tuliasema Kuuskajaskarin saaressa.

Kuuskajaskari on 26,5 hehtaarin kokoinen saari Rauman saaristossa. Saarella sijaitsee merivalvonta sekä tulenjohtotorni ja entinen rannikkotykistön linnake. Linnake on toiminut rauhan aikana vain koulutus- ja puolustuslinnakkeena. Sillä ei ollut tekemistä talvi- ja jatkosodan puolustustaisteluissa.

Nimen alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saaren nimen on sanottu juontuvan siitä, että mereltä päin tullessa ”kuuset kajastavat karilta” eli Kuuskajaskarilta.[1] Samalla perusteella nimen olisi saanut myös naapurisaari Kallikajaskari.[1] Toisen, luontevamman selityksen mukaan lähtökohtana on asu Kuusi-kajas-kari, jossa kajas tarkoittaa kajavaa eli lokkia, ja nimi siis merkitsee ”kuusta kasvavaa lokkiluotoa”. Vastaavasti Kallikajaskari on ”kallioinen lokkiluoto”.[2] Joka tapauksessa nimi ei muodostu osista kuuska ja jaskari, vaikka se usein virheellisesti hahmotetaan niin.kenen mukaan?

Luonto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sotilaskäyttö on antanut oman leimansa saaren luonnolle. Saarella on rehevä puusto sekä kasvillisuutta, joka on menestynyt sotilaiden tallaamilla alueilla.[3]

Aika linnakkeena[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toimiessaan linnakkeena saari kuului Turun Rannikkotykistörykmentin organisaatioon. Viimeisiä linnakkeen päälliköitä oli majuri Lauri Poromaa. Linnake muutettiin valmiuslinnakkeeksi vuonna 1996, ja myöhemmin valtion kiinteistöyhtiö Kapiteeli laittoi linnakesaaren myyntiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Sundelin, Raimo: Yleistä Kuuskajaskarista Rauman matkailu. 27.6.2005. Rauman kaupunki.
  2. Paikkala, Sirkka: Suomalainen paikannimikirja, s. 202. (s.v. ”Kuuskajaskari”). Helsinki: Karttakeskus, 2007. ISBN 978-951-593-976-0.
  3. Ajan jäljet Rauman seudulla 2008

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä saariin tai saaristoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.