Kuuskajaskari

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
152/50 T-rannikkotykin tuliasema Kuuskajaskarin saaressa.

Kuuskajaskari on 26,5 hehtaarin kokoinen saari Rauman saaristossa. Saarella sijaitsee merivalvonta, sekä tulenjohtotorni ja entinen rannikkotykistön linnake. Linnake on toiminut rauhan aikana vain koulutus ja puolustuslinnakkeena. Sillä ei ole ollut tekemistä talvi ja jatkosodan puolustustaisteluissa.

Nimen alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saaren nimen on sanottu juontuvan siitä, että mereltä päin tullessa "kuuset kajastavat karilta" eli Kuuskajaskarilta.[1] Samalla perusteella nimen olisi saanut myös naapurisaari Kallikajaskari.[1] Toisen, luontevamman selityksen mukaan lähtökohtana on asu Kuusi-kajas-kari, jossa kajas tarkoittaa kajavaa eli lokkia, ja nimi siis merkitsee "kuusta kasvavaa lokkiluotoa". Vastaavasti Kallikajaskari on "kallioinen lokkiluoto".[2] Joka tapauksessa nimi ei muodostu osista "kuuska" ja "jaskari", vaikka se usein virheellisesti äännetään niin.

Luonto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sotilaskäyttö on antanut oman leimansa saaren luonnolle. Saarella on rehevä puusto, sekä kasvillisuutta, joka on menestynyt sotilaiden tallaamilla alueilla.[3]

Aika linnakkeena[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toimiessaan linnakkeena se kuului Turun Rannikkotykistörykmentin organisaatioon. Viimeisiä linnakkeen päälliköitä oli majuri Lauri Poromaa. Linnake muutettiin valmiuslinnakkeeksi vuonna 1996 ja myöhemmin valtion kiinteistöyhtiö Kapiteeli laittoi linnakesaaren myyntiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Sundelin, Raimo: Yleistä Kuuskajaskarista Rauman matkailu. 27.6.2005. Rauman kaupunki.
  2. Paikkala, Sirkka: Kuuskajaskari, s. 202. Teoksessa: Suomalainen paikannimikirja. Helsinki: Karttakeskus, 2007. ISBN 978-951-593-976-0.
  3. Ajan jäljet Rauman seudulla 2008

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koordinaatit: 61°08.2′N, 21°22.0′E


Tämä saariin tai saaristoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.