Kuusisepikkä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuusisepikkä
Kuusisepikkä ylhäältä päin kuvattuna
Kuusisepikkä ylhäältä päin kuvattuna
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Luokka: Hyönteiset Insecta
Lahko: Kovakuoriaiset Coleoptera
Alalahko: Erilaisruokaiset Polyphaga
Osalahko: Elateriformia
Heimo: Sepikät Eucnemidae
Suku: Sahasepikät Hylis
Laji: procerulus
Kaksiosainen nimi

Hylis procerulus
(Mannerheim, 1823)

Katso myös

  Kuusisepikkä Commonsissa

Kuusisepikkä (Hylis procerulus) on sepiköiden (Eucnemidae) heimoon ja sahasepiköiden (Hylis) sukuun kuuluva kovakuoriaislaji. Kuusisepikän tieteellinen lajinimi procerulus tulee latinan kielestä ja merkitsee pitkähköä. Kuusisepikkä on 3–5 millimetrin mittainen. Sen kuori on himmeän musta. Takaruumiin kärki on nokkamainen ja molemmilta puoliltaan uurteinen. Tuntosarvet, raajat, suuosat ja takaruumiin reunat ovat punaruskeat. Lajin koiras ja naaras ovat erinäköisiä. Sen levinneisyysalue kattaa alueita Ranskasta ja Sveitsistä aina Venäjän keskiosiin asti. Suomessa se on laajalle levinnyt ja luokitellaan elinvoimaiseksi lajiksi. Se kuitenkin on sitä harvinaisempi mitä lännemmäksi mennään, ja se on Ruotsissakin Suomea huomattavasti harvalukuisempi. Kuusisepikän toukat kehittyvät ruskolahoissa kuusten ja haapojen rungoissa. Ne poistuvat puusta aikuisina jättäen jälkeensä vajaan kahden millimetrin levyisen kuoriutumisaukon.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Büche, B., Hyvarinen, E. & Alexander, K.: Hylis procerulus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2020-1. 2010. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 25.3.2020. (englanniksi)
  2. Heliövaara, Kari; Mannerkoski, Ilpo; Muona, Jyrki; Siitonen, Juha & Silfverberg, Hans: Hyppivät ja hohtavat – Suomen sepät, sepikät, rikkasepät ja jalokuoriaiset, s. 194–195. Helsinki: Metsäkustannus Oy, 2014. ISBN 978-952-6612-38-6.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]