Kuusi päivää, seitsemän yötä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuusi päivää, seitsemän yötä
Six Days Seven Nights
Elokuvajuliste
Elokuvajuliste
Ohjaaja Ivan Reitman
Käsikirjoittaja Michael Browning
Tuottaja Ivan Reitman
Säveltäjä Randy Edelman
Taj Mahal
Kuvaaja Michael Chapman
Leikkaaja Wendy Greene Bricmont
Pääosat Harrison Ford
Anne Heche
David Schwimmer
Jacqueline Obradors
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Touchstone Pictures
Levittäjä Walt Disney Studios Motion Pictures
Netflix
Disney+
Ensi-ilta Yhdysvallat 12. kesäkuuta 1998
Suomi 2. lokakuuta 1998
Kesto 101 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 70 000 000 dollaria
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Kuusi päivää, seitsemän yötä (engl. Six Days Seven Nights) on vuonna 1998 ensi-iltansa saanut seikkailuelokuvan elementtejä sisältävä romanttinen komedia. Kauaissa kuvatun elokuvan ohjasi Ivan Reitman ja käsikirjoitti Michael Browning. Pääosissa ovat Harrison Ford, Anne Heche, David Schwimmer ja Jacqueline Obradors. Elokuva sai Yhdysvalloissa ensi-iltansa 12. kesäkuuta 1998.

Robin Monroe on Dazzle-nimisen muotilehden varapäätoimittaja New Yorkissa. Hänen kolmen vuoden aikainen poikaystävänsä Frank Martin yllättää hänet viikon mittaisella lomalla Makatealla, saarella eteläisellä Tyynellämerellä. Heidän matkansa Makateaan viimeinen vaihe on lentomatka de Havilland Canada DHC-2 Beaver, jota ohjaa keski-ikäinen amerikkalainen Quinn Harris. Mukana matkustaa myös Quinnin seksikäs latina-tyttöystävä Angelica, joka on töissä hotellin tanssiryhmässä. Heidän ensimmäisenä yönään saarella Frank kosii Robinia, joka sanoo "kyllä" onnellisena. Baarissa humalainen Quinn, joka ei enää muistaa Robinia, yrittää iskeä tätä siinä onnistumatta.

Seuraavana aamuna Robinin pomo päätoimittaja Marjorie haluaa tämän keskeyttävän lomansa hetkeksi lentääkseen Tahitille valvomaan muotikuvauksia. Robin palkkaa Quinnin 700 dollarilla lentämään hänet sinne. Matkalla puhkeaa äkillisesti ukkosmyrsky. Kone vaurioituu salamaniskusta, jolloin Quinn joutuu tekemään pakkolaskun autiolle saarelle ja koneen laskuteline vahingoittuu. Myös paikannin ja radio rikkoutuvat. Quinn uskoo heidän olevan Tamitange nimisellä saarella, jolla on korkealla kukkulalla sijaitseva merkinantomajakka. Jos sen toiminta lakkaa, korjaamoryhmä lähetetään paikalle. Noustuaan korkealle mäelle he huomaavat olevansakin eri saarella.

Palattuaan Makatealle, Frank ja Angelica seuraavat kadonneiden kumppaniensa ilmaetsintäseuraa, mutta useiden päivien jälkeen etsinnät ovat tuloksettomia ja ne keskeytetään. Frank uskoo, että Robin on kuollut, juopuu ja makaa Angelican kanssa.

Huomattuaan veneen saaren rannikolla, Robin ja Quinn lähtevät sitä kohti koneen pelastuslautalla. He huomaavat, että kaksi alusta on ankkuroituina vierekkäin, ja näkevät kuinka mies tapetaan ja heitetään yli laidan. He ymmärtävät, että toinen alus kuuluu merirosvoille. Merirosvot huomaavat Quinnin ja Robinin ja ajavat heitä takaa saarelle. He jäävät kiinni vähäksi aikaa ja pakenevat täpärästi. Piilotellessan viidakossa he löytävät pudonneen toisen maailmansodan aikaisen japanilaisen vesilentokoneen. He irrottavat sen ponttoonit ja kiinnittävät ne Quinnin vaurioituneeseen koneeseen poistuakseen saarelta. Kun he ovat lähdössä lentoon, merirosvot tulevat paikalle uudelleen ja ampuvat rannalle, haavoittaen Quinnia. He käynnistävät lentokoneen ja pystyvät nousemaan ilmaan. He lentävät merirosvojen yli, jotka vahingossa tuhoavat oman veneensä ampuessaan konetta.

Quinn opastaa Robinille nopeasti kuinka koneella laskeudutaan ennen kuin pyörtyy vammansa vuoksi ja Robinin tulee lentää itse. Makatealle saapuessaan hän ohjaa lentokoneen lähelle rantaa, jossa heidän muistotilaisuutensa on juuri meneillään. Frank on helpottunut, että Robin on elossa, mutta inhoaa itseään että oli maannut Angelican kanssa. Robin käy Quinnin luona sairaalassa ja tunnustaa tunteensa tätä kohtaan, mutta Quinn sanoo, että heidän elämänsä ovat liian erilaisia.

Kun Robin ja Frank ovat lentämässä takaisin New Yorkiin, Robin sanoo, ettei halua mennä naimisiin. Frank tunnustaa maanneensa Angelican kanssa ja Robin paljastaa tunteensa Quinnia kohtaan. He ymmärtävät, etteivät ole rakastuneita, ja Robin palauttaa Frankin kihlasormuksen. Quinn muuttaa mielensä ja ryntää lentokentälle etsimään Robinia, mutta on ilmeisesti liian myöhäistä. Sitten hän tapaa Robinin, joka nousi koneesta pois ennen sen nousua ja yllättyy nähdessään Quinnin. Quinn tunnustaa tunteensa häntä kohtaan.

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Harrison Ford  Quinn Harris  
 Anne Heche  Robin Monroe  
 David Schwimmer  Frank Martin  
 Jacqueline Obradors  Angelica  
 Temuera Morrison  Jager  
 Allison Janney  Marjorie (Robinin pomo)  
 Douglas Weston  Philippe Sinclair  
 Cliff Curtis  Kip  
 Danny Trejo  Pierce  
 Ben Bode  Tom Marlowe (helikopterilentäjä)  
 Derek Basco  Ricky  
 Amy Sedaris  Robinin sihteeri  
 Long Nguyen  Merirosvo  
 Jake Feagai  Merirosvo  
 John Koyama  Merirosvo  


Tv-maailma-lehdessä 2024 Arto Pajukallio harmitteli, ettei pääparin välille ehdi syttyä tarvittavaa kipinää kun osa ajasta käytetään turhaan sivujuoneen, jossa naisen ja miehen omat rakastetut lähentyvät toisiaan kotipuolessa yhteisessä huolessaan. Hän antoi elokuvalle kaksi tähteä viidestä.[1]

  1. Pajukallio, Arto: Kuusi päivää, seitsemän yötä. Tv-maailma, 2024, nro 10, s. 5. Helsinki: Otavamedia.
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.