Kuusi erottavaa askelta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kuusi erottavaa askelta (engl. Six degrees of separation) tarkoittaa ajatusta, että kuka tahansa ihminen voi saada yhteyden kehen tahansa muuhun enintään kuudesta lenkistä muodostuvan yhteysketjun välityksellä. Ajatuksen on alkujaan esittänyt unkarilainen kirjailija Frigyes Karinthy vuonna 1929. Se on tullut yleisesti tunnetuksi John Guaren vuonna 1990 ensiesitetystä näytelmästä Six Degrees of Separation ja Fred Schepisin ohjaamasta samannimisestä elokuvasta (1993).

Kuusi erottavaa askelta -idea liittyy ajatukseen kutistuvasta maailmasta eli siihen, että liikenne- ja viestintävälineiden avulla ihmiset voivat olla keskenään yhteydessä laajemmalti ja helpommin kuin aikaisemmin. Näin muodostuu aiempaa tiheämpiä tuttavuusverkostoja. Ilmiötä on tutkittu muun muassa verkkoteorian avulla. Sitä on myös kritisoitu osoittamalla sen puutteita eristyneiden yhteisöjen avulla, jotka tekevät idean tyhjäksi tai tekevät siitä vain kaupunkilegendan.

Monet sosiaalisen median toteutukset, kuten Facebook ja LinkedIn perustuvat osittain tähän ilmiöön. Vuosina 1997–2001 toimi ilmiön mukaan nimetty, Andrew Weinreichin perustama SixDegrees.com-sivusto.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Barabási, Albert-László: Linkit : verkostojen uusi teoria. Suomentanut Kimmo Pietiläinen. Helsinki: Terra Cognita, 2002. ISBN 952-5202-66-6.