Kuusamon keskustaajama

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Kuusamon kirkonkylä)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuusamon keskustaajama
Kuusamon kirkonkylä
Kuusamon keskustaa.
Kuusamon keskustaa.
Kartta
Kuusamon keskustaajama

65°57′50″N, 29°11′20″E

Valtio Suomi Suomi
Maakunta Pohjois-Pohjanmaa
Seutukunta Koillismaan seutukunta
Kunta Kuusamo
Asutustyyppi taajama, kirkonkylä
Maantiede
Maa-ala 16,39 km²
Väestö
Väkiluku 8 479
Väestötiheys 517,4 as./km²

Tilastotiedot koskevat taajamaa ja niiden lähteenä on Tilastokeskus. Väkiluku ja maapinta-ala ovat ajankohdan 31.12.2016 mukaiset.[1]

Kuusamon keskustaajama (myös Kuusamon kirkonkylä ennen vuonna 2000 tapahtunutta kaupunkinimityksen käyttöönottoa) on Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevan Kuusamon kaupungin hallinnollinen keskus. Vuoden 2016 lopussa taajamassa oli 8 479 asukasta, ja sen maapinta-ala oli 16,39 neliökilometriä.[1] Kuusamon keskustaajaman välittömässä läheisyydessä kaakon suunnassa sijaitsee Tolpanniemi, joka muodostaa keskustaajamasta erillisen taajaman. Tolpanniemen asukasluku on 1 235 ja maapinta-ala 2,07 neliökilometriä.[1] Keskustaajaman asuinalueita ovat etelässä Toranki ja Torangintaus, pohjoisessa Nilonkangas.

Taajamassa ja sen läheisyydessä on useita järviä. Kuusamon Pyhän Ristin kirkko sijaitsee Kuusamojärven ja Torangin välisellä alueella. Taajaman länsipuolella on Nilonjärvi, joka tunnetaan myös nimellä Leskelänjärvi. Taajaman halki tästä järvestä Kuusamojärveen virtaa lyhyt Nilonjoki. Pidempi Kolvanginjoki yhdistää taajaman koillispuolella olevan Kolvangin Kuusamojärveen. Keskustaajaman pohjoispuolella on useita pieniä lampia.

Merkittävimmät tieyhteydet Kuusamon keskustaajamaan ovat kaksi valtatietä ja yksi kantatie. Etelästä Suomussalmelta tulee valtatie 5, joka jatkuu keskustaajaman ohi pohjoiseen Kemijärvelle. Lounaasta Oulun ja Taivalkosken suunnasta Kuusamoon tulee valtatie 20, joka yhtyy valtatiehen 5 keskustaajaman eteläosassa. Valtatiestä 5 erkanee hiukan keskustaajaman pohjoispuolella länteen Posiolle ja edelleen Rovaniemelle vievä kantatie 81. Pienempi tieyhteys on keskustaajamasta Kuusamon itäosiin vievä seututie 8690. Keskustaajamasta koilliseen sijaitsee Kuusamon lentoasema.

Kirkon lisäksi Kuusamon keskustaajaman palveluita ovat Kuusamon kaupungintalo, posti, ammattioppilaitos, useat koulut ja Kuusamon terveyskeskus. Virkistyskohteita ovat urheilukenttä, lintutorni, kuntorata, hyppyrimäki, kesäteatteri ja taajaman pohjoisosassa sijaitseva kylpylä. Ravirata sijaitsee Hirsikankaalla keskustaajamasta koilliseen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Karttapaikka (Tarkasteltu karttaa Kuusamon keskustaajaman kohdalta) Maanmittauslaitos.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c 027 -- Taajamat väkiluvun ja väestöntiheyden mukaan 31.12.2016 Tilastokeskus. Arkistoitu 12.2.2018. Viitattu 11.2.2018.