Kuusaa (Haapajärvi)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kuusaa on noin 250 asukkaan ja alle sadan talouden kylä Haapajärven kaupungissa Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa. Se sijaitsee Kuusaanjärven rannalla kantatien 58 varrella noin 22 kilometrin päästä Haapajärven keskustaajamasta Kärsämäen suuntaan.

Kuusaan Kylätoimikunta on perustettu vuonna 1989 ja toimintaan on yhdistynyt naapurikylä Jokela 1990-luvun puolessa välissä. 1990-luvun loppupuolella Kuusaanjärven ympäristön maamiesseura uudistettiin palvelemaan kylätoimintaa ja nimeksi muutettiin Jokuset kyläyhdistys ry. Kuusaa-Jokelan kylä tunnetaan Haapajärven aktiivisempana kylänä (Kaupunginjohtaja Järvinen). Muun muassa Kuusaan marathon on tunnettu kautta maan. Juoksija-lehden kyselyn mukaan Kuusaan marathon on Suomen parhaiten järjestetty maraton. Kuusaa-Jokelan kansainvälinen toiminta ja muun muassa työleirit ovat kannustaneet myös naapurikuntien kyliä aktiiviseen kansainväliseen toimintaan. Kuusaa-Jokelan väki on toteuttanut useita hankkeita, muiden muassa hankkeet Niityiltä nummille ja Maitolaiturilta maailmalle. Vuonna 2017 kylälle saatiin merkittävä, noin 180 000 euron Kehittyvä Kuusaa -hanke Keskipiste Leader:ltä. Suurin hanke on ollut Kuusaanjärven kunnostus vuonna 2006.

Kuusaan kylässä on SRK:n Kallion leirikeskus sekä vanhustenkoti ja muutama muu pienyritys. Kuusaalla on myös suuri suo, Hankilanneva, jonka Vapo Oy valjasti aikanaan turvetuotantoon. Turvetuotanto on sittemmin loppunut, ja alue on nykyisin laajalti viljelyskäytössä. Nuijunjärvi on alueen merkittävä lintujärvi. Nuijunjärvi on kunnostettu kosteikoksi, Haapajärven Pohjoisen metsästysseuran hankkeella. Kuusaan ala-aste lakkautettiin vuonna 2006, ja koulurakennus on helmikuussa 2007 siirtynyt kyläyhteisön omistukseen. Kyläntalossa (Eurola) järjestetään nykyisin kylää aktivoivaa toimintaa. Eurolan kunnostukseen saatiin rahoitus vuonna 2011. Talo maalattiin kauttaaltaan ulkoa ja sisältä ja keittiö remontoitiin kokonaan (2012). Kylä kehittyy edelleen, sillä kylälle on muuttanut jälleen (2011) perhe Oulusta. Uudistalo rakennetaan nelilapsiselle perheelle vuonna 2012. Jokelan kylään nousee samaan aikaan kaksi uutta omakotitaloa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kylään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.