Kuusaa (Haapajärvi)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kuusaa on noin 250 asukkaan ja alle sadan talouden kylä Haapajärven kaupungissa Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa. Se sijaitsee Kuusaanjärven rannalla kantatien 58 varrella noin 22 kilometrin päästä Haapajärven keskustaajamasta Kärsämäen suuntaan.

Kuusaan Kylätoimikunta on perustettu vuonna 1989 ja toimintaan on yhdistynyt naapurikylä Jokela 1990-luvun puolessa välissä. 1990-luvun loppupuolella Kuusaanjärven ympäristön maamiesseura uudistettiin palvelemaan kylätoimintaa ja nimeksi muutettiin Jokuset kyläyhdistys ry. Kuusaa-Jokelan kylä tunnetaan Haapajärven aktiivisempana kylänä (Kaupunginjohtaja Järvinen). Muun muassa Kuusaan marathon on tunnettu kautta maan. Juoksija-lehden kyselyn mukaan Kuusaan marathon on Suomen parhaiten järjestetty maraton. Kuusaa-Jokelan kansainvälinen toiminta ja muun muassa työleirit ovat kannustaneet myös naapurikuntien kyliä aktiiviseen kansainväliseen toimintaan. (Niityiltä-Nummille hanke ja maitolaiturilta-maailmalle hanke). Kuusaa-Jokelan väki on toteuttanut useita hankkeita joista suurin on Kuusaanjärven kunnostus (2006).

Kylässä on SRK:n Kallion leirikeskus sekä vanhustenkoti ja muutama muu pienyritys. Kuusaalla on myös suuri suo, Hankilanneva, jonka Vapo Oy on valjastanut turvetuotantoon, turvetuotanto on loppunut ja alue on laajalti viljelys käytössä. Nuijunjärvi on alueen merkittävä lintujärvi. Nuijunjärvi on kunnostettu kosteikoksi, Haapajärven Pohjoisen metsästysseuran hankkeella. Kuusaan ala-aste lakkautettiin 2006, ja koulurakennus on helmikuussa 2007 siirtynyt kyläyhteisön omistukseen. Kyläntalossa (Eurola) järjestetään nykyisin kylää aktivoivaa toimintaa. Eurolan kunnostukseen on saatu rahoitus 2011. Talo maalataan kauttaaltaan ulkoa ja sisältä, keittiö remontoidaan kokonaan (2012). Kylä kehittyy edelleen sillä kylälle on muuttanut jälleen (2011) perhe Oulusta. Uudistalo rakennetaan perheelle (neljä lasta)2012. Jokelan kylään nousee samaan aikaan kaksi uutta ok-taloa.

2017 kylälle saatiin merkittävä n. 180 000 € "Kehittyvä Kuusaa-hanke" Keskipiste Leader:ltä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kylään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.