Kuunliljat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuunliljat
Kuunliljalajike 'Bressingham Blue'
Kuunliljalajike 'Bressingham Blue'
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophyta
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Asparagales
Heimo: Parsakasvit Asparagaceae
Alaheimo: Agavoideae
Suku: Kuunliljat Hosta
Tratt.
Synonyymit
  • Funkia
Katso myös

  Kuunliljat Wikispeciesissä
  Kuunliljat Commonsissa

Kuunliljat (Hosta, syn. Funkia) on alun perin Koillis-Aasiasta kotoisin oleva kasvisuku. Sukuun kuuluu 23–40 lajia. Koristekasveiksi on jalostettu satoja eri lajikkeita. Ensimmäiset kuunliljat tuotiin Eurooppaan 1700-luvun lopulla. Niitä viljellään koristekasveina ensisijaisesti rehevien, näyttävien lehtiensä takia.[1]

Suku katsotaan nykyään kuuluvaksi parsakasvien heimoon,[2] kun aikaisemmin se on luokiteltu agaavekasveihin, liljakasveihin tai omaan heimoonsa Hostaceae.[3]

Kuunliljojen isohkot lehdet ovat lajikkeesta riippuen täysin vihreät, keltaiset, keltavihreät, sinertävät tai vihreänkirjavat. Pitkän kukkavarren päässä olevat kukat ovat joko valkoiset, vaaleansiniset tai vaalean sinivioletit. Joillakin lajikkeilla on punaiset varret.

Kuunliljat ovat suosittuja varjoisan paikan perennakasveja, joskin kirjavalehtiset lajikkeet vaativat enemmän valoa.[4] Ne sopivat hyvin esimerkiksi suihkulähteen ympäryskasveiksi.

Kotilot syövät mielellään kuunliljoja ja aiheuttavat joskus tuhoja puutarhoissa ja puistoissa. Jänikset ja oravat eivät juurikaan syö kuunliljoja, mutta hiiret ja myyrät voivat tuhota kuunliljakasvuston talvella, ja kauriit ovat aiheuttaneet ongelmia Amerikassa.[5]

Kuunliljalajeja

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiemmin tunnettuja kuunliljalajeja: pyörölehtikuunlilja (Hosta decorata), isokuunlilja (Hosta elata), japaninkuunlilja (Hosta lancifolia), kesäkuunlilja (Hosta tokudama).

  • Räty, E. & Alanko, P: Viljelykasvien nimistö. (suomenkieliset nimet). Helsinki: Puutarhaliitto, 2004. ISBN 951-8942-57-9.
  1. About Hosta American Hosta Society. Arkistoitu 24.3.2009. Viitattu 27.7.2009. (englanniksi)
  2. Stevens, P. F.: Angiosperm Phylogeny Website (Version 12) mobot.org. Heinäkuu 2012. Viitattu 30.9.2012. (englanniksi)
  3. Watson, L., & Dallwitz, M.J.: The families of flowering plants 1992-2009. Institute of Botany, Chinese Academy of Sciences. Viitattu 27.7.2009. (englanniksi)
  4. Wisconsin Gardener (Arkistoitu – Internet Archive) (englanniksi)
  5. PestsAmerican Hosta Society (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.