Kuulento

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kuulento tarkoittaa Maan kiertolaiseen Kuuhun suuntautuvaa joko miehitettyä tai miehittämätöntä avaruuslentoa. Miehittämättömiä kuulentoja sanotaan luotainlennoiksi. Näitä ovat muun muassa Neuvostoliiton Luna 9 ja Yhdysvaltain Surveyor 1. Miehitettyjä lentoja Kuuhun on toistaiseksi tehnyt vain Yhdysvallat Apollo-ohjelman puitteissa 19691972; Kuussa kävi 12 astronauttia. Ensimmäinen Kuuhun laskeutunut miehitetty lento oli Apollo 11 heinäkuussa 1969, jolloin astronautti Neil Armstrong astui ensimmäisenä Kuun kamaralle. Tällä hetkellä viimeisin miehitetty kuulento oli Apollo 17 vuonnan 1972.[1] Kiinan Chang’e-3 2013 oli ensimmäinen pehmeä laskeutuminen Kuuhun sitten vuoden 1976.

Neuvostoliiton yritys lähettää miehitettyjä kuulentoja epäonnistui, kun valtava N-1-raketti tuhoutui jo miehittämättömissä koelaukaisuissaan monien suunnitteluvirheiden takia. Myös Yhdysvaltain Saturn V -raketissa oli joitain ongelmia, mutta sen laukaisut onnistuivat. Neuvostoliitto salasi pitkään epäonnistumisensa. Yhdysvaltain hallinto päätti vuonna 1972 lopettaa liian kalliiksi katsomansa kuulennot.

Miehitettyjä kuulentoja ovat eräät niiden valmisteluissa mukana olemattomat tahot Yhdysvalloissa väittäneet huijaukseksi.

Vuoden 2003 Columbia-sukkulan onnettomuuden jälkeen Yhdysvallat aloitti uusiin kuulentoihin kykenevien alusten kehittämiseen suuntaavan Project Constellationin, jossa oli määrä toteuttaa paluu kuuhun vuonna 2020. Projekti menetti rahoituksensa Barack Obaman vuoden 2011 budjetissa.[2] Tekniikan kehityksen ja kaupallisten toimijoiden myötä kuulentojen ja pysyvän kuutoiminnan suunnittelu on kuitenkin voimistunut 2010-luvun lopulla. 2018 julkaistiin ensimmäinen uusi miehitetty kuulento DearMoon; mukaan lukien lennon rahoittaja ja ensimmäinen nimetty osallistuja.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kuulento.
Tämä tähtitieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.