Kuolemantuomiopaikka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuolemantuomiopaikka
The Ox-Bow Incident
Ohjaaja William A. Wellman
Käsikirjoittaja Lamar Trotti
Tuottaja Lamar Trotti
Säveltäjä Cyril J. Mockridge
Kuvaaja Arthur C. Miller
Leikkaaja Allen McNeil
Tuotantosuunnittelija James Basevi
Pukusuunnittelija Earl Luick
Pääosat Henry Fonda
Henry Morgan
Mary Beth Hughes
Jane Darwell
Anthony Quinn
Dana Andrews
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö 20th Century Fox
Levittäjä 20th Century Studios
Netflix
Ensi-ilta 1942
Kesto 77 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Kuolemantuomiopaikka (The Ox-Bow Incident) on William A. Wellmanin ohjaama yhdysvaltalainen lännenelokuva vuodelta 1942. Vuoden 1885 tositapahtumiin perustuva, Lamar Trottin käsikirjoittama elokuva kertoo väkijoukon kuolemaan tuomitsemista, mutta lopulta syyttömiksi osoittautuvista karjapaimenista. Pääosia näyttelevät muiden muassa Henry Fonda, Anthony Quinn ja Dana Andrews.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva sai parhaan elokuvan Oscar-palkintoehdokkuuden ja neljä National Board of Review -palkintoa.

Helsingin Sanomien Mikael Fränti kirjoitti elokuvan tv-esityksen alla 1979 sen olevan esimerkki ensimmäisistä realistisen tyylisuunnan lännenelokuvista, joissa kaikki ei enää ole niin hyvää ja kaunista kuin sitä aiemmin. Elokuva nousi arvoonsa vasta vuosia valmistumisensa jälkeen. Fräntin mukaan elokuvaa on arvosteltu siitä, että tarina on liian nykyaikainen, mutta hänestä tosipohjainen tarina on lajityypin vaikuttavimpia moraliteetteja.[1]

Vuonna 1998 elokuva valittiin Yhdysvaltojen kongressin kirjaston National Film Registryyn, johon kootaan esteettisesti, historiallisesti tai kulttuurisesti merkittäviä amerikkalaiselokuvia.[2] The New York Timesin kriitikot valitsivat Kuolemantuomiopaikan vuonna 2004 yhdeksi kaikkien aikojen tuhannesta parhaasta elokuvasta maailmassa.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Fränti, Mikael: Wellmanin vakuuttava lännenkuvaus. Helsingin Sanomat, 27.10.1979, s. 41. Näköislehden aukeama (tilaajille).
  2. Complete National Film Registry Listing, National Film Preservation Board, Library of Congress. Viitattu 20.6.2019.
  3. The Best 1,000 Movies Ever Made (Arkistoitu – Internet Archive). Perustuu teokseen The New York Times Guide to the Best 1,000 Movies Ever Made, St. Martin's Griffin 2004.