Kuoleman laiva

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuoleman laiva
Death Ship
Ohjaaja Alvin Rakoff
Käsikirjoittaja
Tuottaja
Säveltäjä Ivor Slaney
Kuvaaja René Verzier
Leikkaaja Mike Campbell
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Kanada
Yhdistynyt kuningaskunta
Tuotantoyhtiö
Levittäjä Embassy Pictures
Ensi-ilta 1980
Kesto 87 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Kuoleman laiva (alkup. engl. Death Ship) on vuonna 1980 ensi-iltansa saanut Alvin Rakoffin ohjaama ja Jack Hillin kirjoittama kauhuelokuva.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hylätyn oloinen mystinen musta rahtialus avomerellä suuntaa suoraan kohti matkustaja-alusta törmäyskurssilla. Matkustaja-aluksen kapteeni Ashland (George Kennedy) on perheineen aluksella, sillä matkan piti olla kapteenille uran päätösmatka ja samalla ensimmäinen laivan tulevalle kapteenille Marshallille (Richard Crenna). Väistäminen osoittautuu mahdottomaksi ja raju törmäys avomerellä surmaa suuren määrän matkustajia ja upottaa risteilylaivan. Pieni joukko eloonjääneitä pääsee nousemaan mustalle laivalle. Se vaikuttaa epäilyttävältä ja pelottavalta ja sen tyhjiä käytäviä ja huoneita korostavat hämähäkkien seitit ja 1930-luvulta peräisin oleva rekvisiitta eikä tilannetta paranna se, että osa ovista ja luukuista tuntuvat aukeilevan itsekseen ja mitä pahimmissa tilanteissa selviytyjien kannalta.

Ryhmälle selviää pian, että laiva on natsien laivaston entinen vankialus, mutta suurin yllätys on se, että miehistön ja vankien haamut ovat jääneet asuttamaan laivaa ... ja niillä on kyky kaapata haltuunsa elävien selviytyneidenkin tahto ja keho.

Roolit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 George Kennedy  Kapteeni Ashland 
 Richard Crenna  Trevor Marshall 
 Nick Mancuso  Nick 
 Sally Ann Howes  Margaret Marshall 
 Kate Reid  Sylvia Morgan 
 Victoria Burgoyne  Lori 
 Jennifer Mckinney  Robin Marshall 
 Danny Higham  Ben Marshall 
 Saul Rubinek  Jackie 
 Murray Cruchley  Parsons 

Kohtelu Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtion elokuvatarkastamo kielsi ennakkotarkastuksessa elokuvan antamalla sille ikärajan KK (Kokonaan kielletty) 24.9.1980 käyttäen kieltoperusteena elokuvan raaistavuutta, joten elokuvaa ei saanut Suomessa näyttää eikä levittää laillisesti. Uusintatarkastukessa vuonna 1984 elokuvan noin 3 minuuttia lyhennetylle versiolle heltisi jo ikäraja K18.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sedergren, Jari.: Taistelu elokuvasensuurista : valtiollisen elokuvatarkastuksen historia 1946-2006. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2006. 85017263. ISBN 9517468121.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]