Kuningasmakrilli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuningasmakrilli
King mack photo3 exp.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Ahvenkalat Perciformes
Alalahko: Scombroidei
Heimo: Makrillit Scombridae
Suku: Scomberomorus
Laji: cavalla
Kaksiosainen nimi

Scomberomorus cavalla
(Cuvier, 1829)

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Kuningasmakrilli Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Kuningasmakrilli Commonsissa

Kuningasmakrilli (Scomberomorus cavalla) on suurikokoinen ahvenkalojen lahkoon kuuluva makrillikala.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuningasmakrilli voi kasvaa 170–180 cm pitkäksi ja 45 kg:n painoiseksi. Vanhimmat raportoidut yksilöt ovat noin 14 vuoden ikäisiä. Lajin vartalo on vaaleansinisenharmaa ja siinä on kylkiviivan yllä mustanharmaita raitoja. Evät ovat harmaita tai tummanharmaita.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuningasmakrillia tavataan Atlantin valtameren läntisellä laidalla Massachusettsin edustalta São Pauloon asti. Se suosii ulkomerellä olevia riuttoja ja lämpimiä trooppisia ja subtrooppisia vesiä yleisimmin 12–45 m:n, enintään 180 m:n syvyydessä. Niiden on nähty vaeltavan valtavina parvina Yhdysvaltain itärannikkoa pitkin.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuningasmakrillit ovat lihansyöjiä, joiden saalin koko riippuu kalan itsensä koosta. Ne syövät pääasiassa kaloja, mutta myös jonkin verran trooppisia katkarapuja ja muita äyriäisiä.

Kalastus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuningasmakrilli on tärkeä saalis ammattikalastajille ja kalateollisuudelle. Urheilukalastajallekin se on mieluinen saalis, koska kala on suurikokoinen ja sen liha on laadukasta. Kuningasmakrillia pyydetään pääasiassa trooleilla, ajoverkoilla tai pitkälläsiimalla. Saaliista suurin osa kaupataan tuoreena, pakasteena, savustettuna, suolattuna tai jalostetaan kalapihveiksi ja säilykkeeksi. Ruuaksi sitä voi valmistaa monin eri tavoin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Collette, B., Amorim, A.F., Boustany, A., Carpenter, K.E., de Oliveira Leite Jr., N., Di Natale, A., Fox, W., Fredou, F.L., Graves, J., Viera Hazin, F.H., Juan Jorda, M., Minte Vera, C., Miyabe, N., Nelson, R., Oxenford, H., Teixeira Lessa, R.P. & Pires Ferreira Travassos, P.E.: Scomberomorus cavalla IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1. 2011. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 9.8.2013. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]