Kuningas ja satakieli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuningas ja satakieli
Le Roi et l’Oiseau
Ohjaaja Paul Grimault
Käsikirjoittaja Paul Grimault
Jacques Prévert
Tuottaja Toshio Suzuki
Säveltäjä Wojciech Kilar
Leikkaaja Paul Grimault
Pääosat Eugenio Martín
Pascal Mazzotti
Raymond Bussières
Agnès Viala
Renaud Marx
Valmistustiedot
Valmistusmaa Ranska
Tuotantoyhtiö Antenne 2 - A2
Levittäjä Gaumont
Ensi-ilta 1980
Kesto 87 minuuttia
Alkuperäiskieli ranska
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Kuningas ja satakieli (ransk. Le Roi et l’Oiseau, Yleisradion televisioesityksessä nimellä Kuningas ja lintu[1][2]) on vuonna 1980 ensi-iltansa saanut ranskalainen animaatioelokuva, jonka on ohjannut Paul Grimault. Grimault’n ja Jacques Prévertin käsikirjoittama elokuva perustuu H. C. Andersenin satuun Paimentyttö ja nokikolari, ja se on runollinen puheenvuoro totalitarismia vastaan.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan valmistuminen kesti kaikkiaan yli 30 vuotta. Vuonna 1952 tuottaja André Sarrut toi ensi-iltaan elokuvan 62-minuuttisen version nimellä La Bergère et le ramoneur (Andersenin sadun mukaisesti ”paimentyttö ja nokikolari”). Grimault’n mielestä elokuva oli julkaistu keskeneräisenä, ja pitkään jatkunut yhteistyö Sarrut’n kanssa katkesi. La Bergère et le ramoneur vakuutti silti ainakin erään japanilaisen ranskanopiskelijan, Isao Takahatan, joka päätti hakeutua animaatioalalle sen innoittamana.[3] Isao Takahata tunnetaan toisena Studio Ghiblin perustajista.

Grimault ei luovuttanut, vaan kiisteli seuraavat vuosikymmenet elokuvan oikeuksista, ja etsi rahoitusta viimeistelläkseen sen sellaiseksi, kuin hän ja Prévert olivat tarkoittaneet. Lopulta Grimault onnistui: Vuosina 1977−1980 elokuvaan animoitiin 45 minuutin verran lisämateriaalia, ja hän kelpuutti vuoden 1952 materiaalista omaan ”ohjaajan versioonsa” 42 minuuttia. Elokuvan musiikin Grimault tilasi puolalaiselta Wojciech Kilarilta, jolle hän antoi vapaat kädet säveltää mitä tämä halusi.[3]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuningas Kaarle V + III = VIII + VIII = XVI on Takykardian valtakunnan tyranni. Hän on rakastunut maalauksen paimentyttöön, mutta tyttö rakastaa viereisen maalauksen nokikolaria. Yöllä nuoret pakenevat tauluistaan. Heitä auttaa kuninkaan katolla asuva lintu. Elokuva kuvaa rakastavaisten pakomatkaa halki kaupungin, jossa heitä ahdistelevat kuninkaan poliisivoimat ja lopulta valtava mekaaninen robotti.

Elokuva Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva on esitetty Suomen televisiossa ainoastaan yhden kerran: joulupäivänä 1986 Yle TV2-kanavalla.[1][2] Lisäksi elokuvaa on esitetty Suomessa muutamissa elokuvatapahtumissa, esimerkiksi vuonna 2014 elokuva oli Artova Kinon ohjelmistossa.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Fränti, Mikael: Kansa vailla vapautta. Helsingin Sanomat, 24.12.1986, s. 40. Näköislehti, tilaajille. Viitattu 11.2.2024.
  2. a b Le Roi et l'oiseau Elonet. Viitattu 11.2.2024.
  3. a b Lehtinen, Jari: Animaation historia, s. 201. Finn Lectura, 2013. ISBN 978-951-792-572-3.
  4. Artova Kino ohjelma artova.fi. Viitattu 11.2.2024.
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.