Kunenejoki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kunenejoki
Kunenejoki Epupan putousten kohdalla
Kunenejoki Epupan putousten kohdalla
Maanosa Afrikka
Maat  Angola
 Namibia
Vesistöalue ja valuma-alueen tietoja
Pinta-ala 106 560 km²
Joen uoman kohteita
Alkulähde Angolan ylänkö
Laskupaikka Atlantin valtameri, Foz do Cunene
Mittaustietoja
Pituus 1 050 km
Keskivirtaama 174 kuutiometriä sekunnissa
Muuta
Muualla Wikimedia Commons
Ruacanan putoukset
Epupan putoukset

Kunenejoki (Angolassa Cunene) on joki eteläisessä Afrikassa. Se virtaa Angolan ylängöltä lounaaseen Namibian rajalle Ruacanan kohdalla ja siitä eteenpäin länteen muodostaen näiden kahden maan rajan aina Atlantin valtamereen saakka. Se on tällä alueella yksi harvoista joista, joissa on vettä vuoden ympäri. Se on noin 1 050 km pitkä ja sen valuma-alue on laajuudeltaan 106 560 km². Sen keskimääräinen virtaama sen suulla on 174 m³/s.[1] Sen varrella ovat Ruacanan ja Epupan putoukset. Olushandjan pato on rakennettu Kunenen sivujokeen Etakaan, ja tämän padon kautta johdetaan vettä suureen osaan pohjoista Namibiaa, mm. Oshakatiin, Ondangwaan ja muualle Omusatin, Oshanan, Oshikoton ja Ohangwenan läänien kaupunkeihin ja kyliin.

Eläimistö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joessa esiintyy virtahepoja ja niilinkrokotiilejä, mutta nykyisin melko vähissä määrin.

Padot ja sillat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kunenessa on kolme patoa, joita pitkin joki voidaan ylittää autolla, sekä yksi tavallinen silta. Padot ovat Matalassa, Caluequessa ja Ruacanassa ja tavallinen silta Xangongossa.

Patoihin liittyvät riidat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Namibian hallitus ehdotti 1990-luvun lopulla, että Kuneneen rakennettaisiin pato ja voimalaitos Epupan kohdalle. Vuonna 2012 Namibian ja Angolan hallitukset ilmoittivat, että niillä suunnitelma padon rakentamisesta Orokaween Baynesin vuorten kohdalle. Paikalliset himbat, joitten elämään pato olisi vaikuttanut suuresti, ilmoittivat, että ehdotettu pato uhkaisi paikallista ekosysteemiä ja samalla heidän elämänsä taloudellisia perusteita. Helmikuussa 2012 himbojen päälliköt esittivät kirjelmän Afrikan unionille ja Yhdistyneiden kansakuntien ihmisoikeusneuvostolle, jonka otsikkona oli “Julkilausuma eniten kärsimään joutuvilta ovahimboilta, ovatwoilta, ovatjimboilta ja ovazemboilta Baynesin vuorten Orokawen patoa vastaan”. Siinä he Kunenejoen himbojen nimissä vastustavat jyrkästi suunniteltua patoa.[2][3]

Vuoden 2012 syyskuussa Yhdistyneiden kansakuntien erityisraportoija vieraili himbojen luona ja kuuli heidän huolensa.

23.11.2012 sadat himbat ja zembat Omuhongasta ja Epupan alueelta protestoivat Ukanguatissa ja vastustivat Namibian suunnitelmia rakentaa pato Kunenen Baynes-vuorten alueelle. Samoin he vastustivat lisääntyvää kaivostoimintaa ja ihmisoikeusloukkauksia perinteisillä maillaan.[4]

25.3.2013 yli tuhat himbaa ja zembaa marssi Opuwossa protestoiden Orokawen patosuunnitelmia, joita laadittaessa ei ollut konsultoitu paikallisia asukkaita.[5]

Turistikohteita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Epupassa on leirintäalueita ja korkeatasoista majoitus turisteja varten. Aktiviteetteja on tarjolla erilaisia, mm. kumiveneillä purjehtimista ja kanooteilla melomista.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • C. Michael Hogan: ”Kunene River”, Encyclopedia of Earth. Washington DC: National Council for Science and the Environment, 2012. Teoksen verkkoversio (viitattu 16.10.2021). (englanniksi)
  • F. C. de Moor, H. M. Barber-James, A. D. Harrison & C. R. Lugo-Ortiz: The macroinvertebrates of the Cunene River from the Ruacana Falls to the river mouth and assessment of the conservation status of the river. African Journal of Aquatic Science, 2000, 25. vsk, nro 1. (englanniksi)
  • Mikiyasu Nakayama: International Waters in Southern Africa. United Nations University Press, 2003. ISBN 92-808-1077-4. Teoksen verkkoversio (viitattu 16.10.2021). (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nakayama 2003, s.9
  2. Namibia's Himba nomads appeal to UN to fight dam Modern Ghana. 23.02.2012. AFP. Viitattu 16.10.2021. (englanniksi)
  3. Himba vs. Hydroelectric Dam Proposals in Kunene Region Indigenous Africa. Viitattu 16.10.2021. (englanniksi)
  4. Rebecca Sommer: Namibia: Indigenous semi-nomadic Himba and Zemba march in protest against dam, mining and human rights violations intercontinentalcry.org. 26.11.2012. Viitattu 16.10.2021. (englanniksi)
  5. Catherine Sasman: Himba, Zemba reiterate 'no' to Baynes dam The Namibian. 26.3.2013. Windhoek. Viitattu 16.1.2021. (englanniksi)
  6. Kaokohimba Safaris: Epupa Marienfluss Synchro. Arkistoitu 22.4.2013. Viitattu 16.10.2021. (englanniksi)