Kultakutri ja kolme karhua

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kultakutri ja kolme karhua (engl. Goldilocks and the Three Bears) on Robert Southeyn kirjoittama lastenkirja. Kultakutri lähtee samoilemaan metsään ja löytää sieltä pienen mökin. Hän löytää kolme lautasellista puuroa, kolme nojatuolia ja kolme sänkyä. Aina pienin on paras. Lopuksi kultakutri jää nukkumaan pienimpään sänkyyn syötyään pienimmän puuron ja istuttuaan pienimmässä nojatuolissa. Kun karhut saapuvat kotiinsa he ihmettelevät ensin miksi kaikkiin heidän tavaroihinsa on koskettu kunnes löytävät kultakutrin ja ystävystyvät tämän kanssa.

Tarinasta on useita versioita, joissa karhut ja ihmishahmoinen päähenkilö kuvataan eri tavoin. Karhut ovat yleensä joko isä-, äiti- ja lapsikarhu tai kolme veljeskarhua. Sadun varhaisissa versioissa päähenkilö on vanha nainen. Kultakutrin valitsema puurolautanen, nojatuoli ja sänky on joissain tarinoissa aina pienin (lapsikarhun puuro, sänky jne.), joissain keskimmäinen (äitikarhun annos). Tähän jälkimmäiseen versioon sisältyvä ajatus ääripäiden välttämisestä näkyy tähtitieteen termissä kultakutriplaneetta.

Kultakutri ja kolme karhua on vanha kansansatu, jota on kerrottu sukupolvelta toiselle. Leo Tolstoi muotoili siitä oman versionsa Kolme karhua (Tri medvedja),[1] jonka pohjalta on tehty piirroselokuva vuonna 1937.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.