Kultainkalilja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kultainkalilja
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Liliales
Heimo: Inkaliljakasvit Alstroemeriaceae
Tribus: Alstroemerieae
Suku: Inkaliljat Alstroemeria
Laji: aurea
Kaksiosainen nimi

Alstroemeria aurea
Graham

Synonyymit

Alstroemeria aurantiaca

Katso myös

  Kultainkalilja Wikispeciesissä
  Kultainkalilja Commonsissa

Kultainkalilja (Alstroemeria aurea, syn. Alstroemeria aurantiaca) on inkaliljojen (Alstroemeria) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on Etelä-Amerikasta kotoisin oleva liljamainen kasvi, jota käytetään koristekasvina ja leikkokukkana.

Kultainkalilja on monivuotinen liljoja muistuttava kasvi, joka kasvaa rehevinä mättäinä. Sen varret voivat kasvaa noin 60–90 cm korkeiksi. Sen lehdet ovat kapeansuikeat ja enintään noin 10 cm pitkät. Kukkien väri vaihtelee keltaisesta oranssiin ja kukat ovat usein pilkukkaita ja viiruisia. Kultainkalilja kukkii kesällä.

Kasvatettuna kultainkalilja kasvaa parhaiten runsasravinteisessa, keskikosteassa ja hyvin vettä läpäisevässä maaperässä aurinkoisella paikalla. Tosin kuumassa ilmastossa kevyt varjo iltapäivisin on hyväksi. Kultainkaliljan voi istuttaa isoon ruukkuun tai avomaalle, mutta kylmemmän ilmaston alueilla se tulee pitää talven ajan sisätiloissa. Niinpä ruukkuun istutettuna se on helpompi siirtää talveksi sisätiloihin, sillä kasvien kaivaminen maasta juurineen on hankalaa. Talvella sisätiloissa kultainkaliljaa tulee kastella vain hyvin vähän. Hyvissä olosuhteissa ja riittävän lämpimässä ilmastossa, jossa kultainkalilja pärjää koko ajan ulkona avomaalla, voi se muodostaa näyttäviä kasvustoja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]