Kullervo (Palsa)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kullervo
Nimi Kullervo
Tekijä Kalervo Palsa
Valmistumisvuosi 1983
Taiteenlaji öljyvärimaalaus
Korkeus 110
Leveys 90
Sijainti Kiasma
Paikkakunta Helsinki

Kullervo on Kalervo Palsan Kalevala-aiheinen öljymaalaus vuodelta 1983.[1] Se on eräs Palsan tunnetuimpia töitä. Maalauksesta on olemassa myös varhaisempi vesiväriversio vuodelta 1972[2].

Maalauksessa puunoksaan alastomana hirtetty tai hirttäytynyt Kullervo kaivertaa puun runkoon. Teoksen löyhänä innoittajana on Väinö Blomstedtin vuonna 1897 samasta aiheesta maalaama temperamaalaus Episodi Kalevalasta: Kullervo kaivertaa tammen runkoon, mutta Palsa lisäsi omaan versioonsa useita rujoja ja irvokkaita yksityiskohtia. Palsan Kullervo käyttää kaivertamiseen puukoksi muuttunutta penistään ja hänen kaivertamansa lause ”Maailma on voimakkaiden kiertopalkinto” on lainaus Adolf Hitleriltä.[3] Vuoden 1972 versiossa sen tilalla on Mussolinin nimiin merkitty lainaus ”Teko käy aina ennen sääntöä”.[4] Alaston hirttäytynyt mies ja peniksen epätavanomainen käyttö ovat aiheina myös Palsan toisessa tunnetussa maalauksessa Vapautuminen. Hirttäytymisen teema esiintyy Palsan useissa muissakin töissä.[2]

Kullervon molemmat versiot siirtyivät valtion taidemuseon kokoelmiin lahjoituksina vuonna 1999 osana Maj-Lis Pitkäsen taidekokoelmaa.[5][4] Ne ovat nykyään nykytaiteen museo Kiasmassa Helsingissä.

Lähteet ja huomautukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Osa lähteistä ilmoittaa vuodeksi 1984.
  2. a b Jyrki Siukonen: Hirttoköysi ja filosofia – Kalervo Palsan uhma ja ylistys Tahiti 4/2013 (31.12.2013). Taidehistorian seura. Viitattu 5.1.2018.
  3. Adriaan van der Hoeven: ”Kullervon kirous ja kosto”, s. 53 teoksessa Pinx – maalaustaide Suomessa: Suuria kertomuksia. Weilin+Göös 2001.
  4. a b Kullervo (vuoden 1972 versio) (Arkistoitu – Internet Archive) Kansallisgalleria.
  5. Kullervo (vuoden 1983 versio) Kansallisgalleria.