Kula World

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kula World
Julkaisija Sony Interactive Entertainment
Julkaistu
Lajityyppi Pulmapeli (en)
Pelimuoto Moninpeli ja yksinpeli
Ikäluokitus ESRB: Everyone
Alusta PlayStation ja Android
Jakelumuoto CD-ROM (en)
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Kula World (Pohjois-Amerikassa nimellä Roll Away, Japanissa nimellä Kula Quest) on ruotsalaisen pelitalo Game Design Sweden AB:n kehittämä pulmapeli, jossa ohjataan Kula-rantapalloa. Pelissä on tarkoitus edetä tasosta toiseen etsimällä avaruudessa kelluvien labyrinttien uloskäynnit avaavat avaimet ennen aikarajan umpeutumista. Pelin kenties erottuvin elementti on pelimaailman on erikoiset fysiikan lait, jotka saavat painovoiman muuttamaan suuntaansa, kun rantapallo ohjataan eri puolelle labyrinttia.

Peli on julkaistu Euroopassa 10. kesäkuuta 1998 PlayStation-pelikonsolille.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin edetessä tasoihin tulee jatkuvasti uudenlaisia elementtejä, kuten erilaisia ympäristöjä ja esteitä. Labyrintit tulevat myös koko ajan monimutkaisemmiksi, joten pelin vaikeusaste kasvaa koko ajan. Pelissä täytyy keksiä luovia tapoja labyrintissa liikkumiseen, käyttäen apuna esimerkiksi liikkuvia alustoja tai monenlaisia vaihtelevia esineitä, kuten hyppypilleriä, joka pidentää hyppyä yhdellä askeleella mutta tekee liikkumisen ilman hyppimistä mahdottomaksi.

Tavallisessa pelimuodossa on mahdollisuus tallentamiseen viiden tason välein. Jokaisen tason ratkaisemisessa on edellytyksenä vain kerätä tasolle sijoitetut avaimet, minkä jälkeen uloskäynti muuttuu vihreäksi ja sen saavuttamalla pääsee toiselle tasolle. Tasoissa on aikaraja, jonka sisällä taso pitää läpäistä, mutta valtaosassa tasoista haaste ei ole aikarajassa vaan reitin keksimisessä. Joillakin tasoilla on myös tiimalaseja, jotka kääntävät jäljellä olevaa aikaa mittaavan tiimalasin - ne voivat siis joko vähentää tai lisätä aikaa. Tasoilla voi myös kerätä pisteitä, joita kartuttamalla on vara epäonnistua useammin pelin loppumatta; ja hedelmiä, joita keräämällä pääsee erityisiin bonustasoihin. Pisteitä saa keräämällä lähes kaikkia esineitä, myös tiimalasien kääntäminen kartuttaa pisteitä, samoin särkyvien laattojen rikkominen. Pisteitä menettää vain epäonnistumalla tason läpäisemisessä, mikä voi tapahtua esimerkiksi piikkeihin vierimällä, hyppäämällä ulos labyrintista avaruuteen tai ajan loppuessa kesken. Epäonnistuessa pisteistä vähennetään pelin edetessä kasvava määrä, lisäksi tason aikana kerättyjä pisteitä ei vain menetä vaan ne vähennetään aiemmin kerätyistä pisteistä.

Pelissä on 150 tavallista tasoa ja niiden bonustaso. Näiden suorittamisen jälkeen pelin alkuvalikkoon ilmestyy "The Final", pelin loppu, joka sisältää erityisen haastavia tasoja. Pelissä on tavanomaisen pelimuodon lisäksi time trial -moodi, jossa tarkoitus on suorittaa tasot mahdollisimman nopeasti. Time trialissa on monta vaikeustasoa, joista vaikeimmassa kilpaillaan pelin kehittäjien aikoja vastaan. Kaksinpelissä voi pelata kahta eri pelimuotoa; time trialia, jossa kilpaillaan nopeudesta ja copycat-peliä, joka on eräänlainen muistipeli. Siinä ensimmäinen pelaaja tekee jonkin liikkeen, jonka jälkeen toinen pelaaja toistaa sen ja lisää oman liikkeensä. Tätä toistetaan, kunnes jompikumpi pelaaja ei muista liikesarjaa tai tekee muuten virheen.

Kula World oli yksi ensimmäisiä DualShock-värinätoimintoa hyödyntäneistä PlayStation-peleistä. Värinää käytettiin luomaan tuntumaa laattojen hajoamiseen, pallon puhkeamiseen ynnä muuhun. Pelin soundtracin on tehnyt pitkän linjan ruotsalaisyhtye Twice a Man. Kula World on myöhemmin julkaistu PlayStation Networkissa ja Android-alustalle Googlen Play-kaupassa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]