Kukunor

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo Lauri Viidan kirjoittamasta runoelmasta. Kukunor on myös Kiinassa sijaitsevan Qinghaijärven toinen nimi.
Kukunor
Kirjailija Lauri Viita
Genre saturunoelma
Kustantaja WSOY
Julkaistu 1949
Sivumäärä 122 s.
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Kukunor on Lauri Viidan kirjoittama saturunoelma, ”satu ihmislapsille”, joka ilmestyi 1949.

Kukunorin Viita oli tarkoittanut lapsille, mutta Yrjö Varpion mukaan se on niin vaikeatajuinen, ettei sen ymmärtäminen käynyt oikein aikuisiltakaan.[1]. Sitä on luonnehdittu muun muassa, että se on ”modernismin hengessä uudistavaa kielileikittelyä”.[2] Tarinan päähenkilöinä ovat "Kukunor ja Kalahari, kuudenvanha peikkopari". Kukunor on Kiinassa sijaitsevan Qinghaijärven toinen nimi. Kalahari on aavikko eteläisessä Afrikassa.

Kukunor on sovitettu kuunnelmaksi, jonka Radioteatteri esitti 1965. Se on sittemmin ollut Radioteatterin suosituimpia kuunnelmia. Runoelman sovitti kuunnelmaksi Harri Kaasalainen ja musiikin sävelsi ja johti Erkki Salmenhaara. Sen ohjasi Sulo Haarla, ja kertojana toimi Pentti Siimes. Ensiesityksen jälkeen se on esitetty kuusi kertaa. Tarina on esitetty Televisioteatterissa 1973, ja siitä on tehty lyhytelokuva vuonna 1988, tekijöinä Heikki Partanen ja Riitta Rautoma.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]