Kukunor

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo Lauri Viidan kirjoittamasta runoelmasta. Kukunor on myös Kiinassa sijaitsevan Qinghaijärven toinen nimi.
Kukunor: Satu ihmislapsille
Ensimmäisen painoksen kansi.
Ensimmäisen painoksen kansi.
Kirjailija Lauri Viita
Kansitaiteilija Rolf Sandqvist
Kieli suomi
Genre saturunoelma
Kustantaja WSOY
Julkaistu 1949
Sivumäärä 123
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Kukunor: Satu ihmislapsille on Lauri Viidan kirjoittama saturunoelma, joka ilmestyi 1949.

Kukunorin Viita oli tarkoittanut lapsille, mutta Yrjö Varpion mukaan se on niin vaikeatajuinen, ettei sen ymmärtäminen käynyt oikein aikuisiltakaan.[1] Sitä on luonnehdittu muun muassa ”modernismin hengessä uudistavaksi kielileikittelyksi”.[2] Tarinan päähenkilöinä ovat "Kukunor ja Kalahari, kuudenvanha peikkopari". Kukunor on Kiinassa sijaitsevan Qinghaijärven toinen nimi. Kalahari on aavikko eteläisessä Afrikassa.

Kukunor on sovitettu kuunnelmaksi, jonka Radioteatteri esitti 1965. Se on sittemmin ollut Radioteatterin suosituimpia kuunnelmia. Runoelman sovitti kuunnelmaksi Harri Kaasalainen ja musiikin sävelsi ja johti Erkki Salmenhaara. Sen ohjasi Sulo Haarla, ja kertojana toimi Pentti Siimes. Ensiesityksen jälkeen se on esitetty kuusi kertaa. Tarina on esitetty Televisioteatterissa 1973, ja siitä on tehty lyhytelokuva vuonna 1988, tekijöinä Heikki Partanen ja Riitta Rautoma.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Katajamäki, Sakari: ”’Kukunor, – niin kaunis sana!’ Metakielellisyys Lauri Viidan Kukunorissa”, Katkos ja kytkös: Modernismin ja postmodernismin suhde traditioon. Toimittaneet Katriina Kajannes, Leena Kirstinä ja Annika Waenerberg. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2004. ISBN 951-746-579-3.
  • Katajamäki, Sakari: Kukunor: Uni ja nonsensekirjallisuuden traditio Lauri Viidan runoelmassa. Diss. Helsingin yliopisto. Helsinki: Ntamo, 2016. ISBN 978-952-215-623-5. Tiivistelmä.