Kukka-Maaria

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo etunimestä Kukka-Maaria. Kukka-Maaria on myös Eero Avenin albumin nimi.
Kukka-Maaria
Nimipäivä  
– suomenkielinen 2. heinäkuuta
– ruotsinkielinen
– ortodoksinen
Muunnelmia
Vastineita eri kielissä
Nimen alkuperä Kukka (nimi), Maria

Kukka-Maaria on suomalainen naisen etunimi. Suomessa nimi on vuoden 2019 loppuun mennessä annettu 737 henkilölle, jotka kaikki ovat naisia.[1] Kukka-Maarian nimipäivä on 2. heinäkuuta, ja se on nykyään ainoa yhdysnimi, joka on erikseen merkittynä Suomen almanakkaan.

Alun perin Kukka-Maaria oli kansanomainen nimitys vanhalle Neitsyt Marian kunniaksi 2. heinäkuuta vietetylle juhlapäivälle.[2][3]. Juhlapäivää (visitatio Mariae) on vietetty katolisessa kirkossa 1200-luvulta saakka sen vierailun kunniaksi, jonka Maria Luukkaan evankeliumin mukaan[4] teki sukulaisensa Elisabetin, Johannes Kastajan äidin luo saatuaan enkeli Gabrielilta ilmoituksen, että hän tulee synnyttämään Jeesuksen.[5]. Protestanttisissa maissa päivää ei enää uskonpuhdistuksen jälkeen vietetty kirkollisena juhlapäivänä, mutta esimerkiksi Suomessa se oli Marian etsikkopäivän nimellä (tai lyhenteellä Marian ets. p)[6] merkittynä almanakkoihin vielä kauan sen jälkeen. Päivä tunnettiin pitkään myös kansanomaisena merkkipäivänä, jonka nimitykset Heinä-Maaria ja Kukka-Maaria johtuivat siitä, että vanhastaan Neitsyt Marialle pyhitetty kasvi, matara, kukkii juuri heinäkuun alussa.[2]

Vuonna 1970 katolinen kirkko siirsi Visitatio Mariae -juhlan toukokuun 31. päivään[5]. Suomessa Marian ja myös Kukka-Maarian nimipäivä on kuitenkin edelleen 2. heinäkuuta.

Tunnettuja Kukka-Maarioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvitteellisia Kukka-Maarioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nimipalvelu Digi- ja väestötietovirasto. Viitattu 2.7.2020.
  2. a b Kustaa Vilkuna: Suuri nimipäiväkalenteri, 1969
  3. Kustaa Vilkuna: Vuotuinen ajantieto: vanhoista merkkipäivistä sekä kansanomaisesta talous- ja sääkalenterista enteineen, 18. painos Otava 1992, ISBN 951-951-1-12544-3
  4. Luuk. 1:39–56
  5. a b Pentti Lempiänen: Pyhät ajat, 5. painos, s. 121-122. Kirjapaja, 2000. ISBN 951-625-682-1.
  6. ”Heinäkuu”, Almanakka vuodeksi 1891 jälkeen Vapahtajamme Kristuksen syntymän. Helsingin yliopisto, 1890. Teoksen verkkoversio.
Tämä etunimiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.