Kuka pelkää Virginia Woolfia?

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo näytelmästä. Sen pohjalta 1966 tehdystä elokuvasta on oma artikkeli.
Kuka pelkää Virginia Woolfia?
Who’s Afraid of Virginia Woolf?
Kirjoittaja Edward Albee
Kirjoitettu 1962
Alkuperäiskieli englanti
Tyylilaji draama
Aihe avioliitto
Tapahtumapaikka ja -aika professoripariskunnan koti Uudessa Englannissa, 1960-luvun alku
Kantaesitys 13.10.1962
Kantaesityspaikka Billy Rose Theatre, New York
Henkilöt
Henkilöt
  • Martha
  • George
  • Nick
  • Honey

Kuka pelkää Virginia Woolfia? (Who’s Afraid of Virginia Woolf?) on Edward Albeen avioliittodraama vuodelta 1962. Se tutkii keski-ikäisen avioparin, professori Georgen ja hänen puolisonsa Marthan, avioliiton kariutumista.

Yli kolmituntisen, kolminäytöksisen näytelmän alussa Martha ja George ovat kutsuneet yliopiston henkilökuntajuhlien jälkeen kotiinsa jatkoille nuoren pariskunnan Nickin ja Honeyn, jotka joutuvat isäntäparin alkoholinhuuruisen välienselvittelyn todistajiksi. George ja Martha puhuvat heille muun muassa parinkymmenen vuoden ikäisestä pojastaan, joka kuitenkin näytelmän lopulla osoittautuu lapsettoman pariskunnan itselleen keksimäksi tarinaksi, josta ei olisi saanut puhua ulkopuolisille.

Näytelmän nimi on sanaleikki feministikirjailija Virginia Woolfin nimestä ja Disney-elokuvassa Kolme pientä porsasta kuullusta laulusta ”Who’s Afraid of the Big Bad Wolf?”, suomeksi sanoilla ”Pahaa sutta ken pelkäisi”. Laulua lauletaan toistuvasti näytelmässä näillä muunnelluilla sanoilla.

Näytelmä voitti Tony-palkinnon ja New York Drama Critics’ Circlen palkinnon vuoden parhaana näytelmänä. Sitä esitetään yhä paljon, ja vuonna 1966 Mike Nichols ohjasi siitä tunnetun samannimisen elokuvasovituksen, pääosissa Elizabeth Taylor ja Richard Burton.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Who's Afraid of Virginia Woolf?