Kuka pelkää mustaa miestä

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Kuka pelkää Mörköä)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kuka pelkää mustaa miestä? (tunnetaan myös nimellä Kuka pelkää mörköä?) on perinteinen saksalainen lasten juoksupeli, jota voidaan pelata sisällä tai ulkona tai jopa jäällä luistimien kanssa. Johann Christoph Friedrich GutsMuths kuvasi pelin jo vuonna 1796.[1]

Pelin kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin perusajatus on yksinkertainen: piirretään tai muuten merkitään kaksi viivaa esimerkiksi 25 metrin päähän toisistaan (myös jääkiekkokaukalon reunat voivat toimia viivoina). Pelin kaikki osanottajat yhtä lukuun ottamatta asettuvat aluksi toisen viivan taakse, ja yksi pelaajista jää ”mustaksi mieheksi” viivojen välisen alueen keskelle. Kun hän huutaa "Kuka pelkää mustaa miestä?", muut osallistujat vastaavat "ei kukaan!", ja heidän on yritettävä juosta riviltä toiselle niin, ettei "musta mies" voi koskea heihin. Ne pelaajat, joita musta mies onnistuu koskettamaan, siirtyvät alkuperäisen mustan miehen avuksi ottamaan jäljelle jääneitä osanottajia kiinni seuraavasta vuorosta lähtien. Kiinniottajien huudettua ”kuka pelkää mustaa miestä!” lähtevät vielä mukana olevat osanottajat jälleen juoksemaan viivalta toiselle. Tätä toistetaan, kunnes jäljellä on vain yksi, josta tulee "musta mies" seuraavaa peliä varten.[2][1]

Variaatiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leikkiä saatetaan leikkiä myös eri variaatioina esimerkiksi luistelussa nimellä ”kuka pelkää jäämiestä”.[3] tai esimerkiksi musta mies on korvattu ”vihreällä miehellä”. Peliä pelataan joissain piireissä myös nimellä ”kuka pelkää mustekalaa”.[4] Turun seudulla leikitään myös yksinkertaisempaa muunnelmaa haukka tai haukkassi, jossa saa lähteä juoksemaan milloin vain tarvitsematta odottaa ”mustan miehen” huutoa.[5]

Historiallinen tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjassa The Gender of Death: A Cultural History in Art and Literature leikissä mainittu ”musta mies” on kuoleman ja ruton henkilöitymä.

"Mustan miehen" hahmon vuoksi peli ymmärretään joskus väärin rasistisena.[6] Saksassa peliä kutsutaan nimellä "Wer hat Angst vor dem Schwarzen Mann?". Der schwarze Mann on saksalainen mörkö tai peikko, jota vanhemmat käyttävät pakottaakseen lapsensa tottelemaan; on epätodennäköistä, että pelin nimi olisi alun perin viitannut etniseen alkuperään.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Johann Christoph Friedrich GutsMuths: Der schwarze Mann. In: Spiele zur Uebung und Erholung des Körpers und Geistes, für die Jugend, ihre Erzieher und alle Freunde unschuldiger Jugendfreuden. Im Verlage der Buchhandlung der Erziehungsanstalt zu Schnepfenthal, Schnepfenthal 1796, s. 259–261.
  2. Friedrich Ludwig Jahn, Ernst Wilhelm Bernhard Eiselen: Schwarzer Mann. In: Die deutsche Turnkunst zur Einrichtung der Turnplätze. Eigenverlag, Berlin 1816, S. 173–174.
  3. Kuka pelkää jäämiestä? Rannikkoseudun Sanomat 10.3.2006, viitattu 17.10.2019 (Archive.org)
  4. Aulio, Olli: Suuri leikkikirja, s. 506. Gummerus, 2009. ISBN 9789512081714.
  5. Wiik, Kalevi: Turu mukulatte leikei, s. 18. Turku: Kalevi Wiik, 2004. ISBN 952-91-7708-9.
  6. KPV:n aamutreeneistä nousi kohu – nyt seura oikoo huhuja rasistiseksi väitetystä harjoituksesta Yle Uutiset. Viitattu 8.9.2021.