Kuivasto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kuivasto (ruots. Kvigos) on kylä Raaseporin kaupungin Tenholassa läntisellä Uudellamaalla. Kylä sijaitsee Tenholan länsirajalla meren rannalla. Kuivaston naapurikylät ovat Degergård sekä Salon kaupungin puolella sijaitseva Kraila.

Kuivaston laajan kyläalueen keskellä on järvimäinen merenlahti Lillsjön. Varsinainen kylätontti sijaitsee Lillsjönin länsipuolella. Kylän itäosaa hallitsee suuri drumliini, joka rajaa Kuivaston Isosuon ja Träskmossenin suoalueet taakseen.[1][2] Kuivastossa sijaitsee myös Svinberget-Lagerholmenin Natura 2000 -luonnonsuojelualue. Alueen luonto on perinteistä uusmaalaista rannikkotyyppiä, jossa on jalopuulehtoja ja kallioista mäntymetsää, sekä luonnontilainen kluuvijärvi Rådalssjön.[3]

Varhaisin maininta Kuivaston kylästä on vuodelta 1549. Kylän alueella on kaksi pronssikautista röykkiöhautaa. Esihistoriallisesta asutuksesta kylän alueella ei kuitenkaan ole viitteitä, eikä kylän asutus ole ollut jatkuvaa; ainakin 1600-luvulla kylä on ollut autiona. Kylä on todennäköisesti ollut aina hajanainen ja kantatilojen paikat ovat vaihdelleet. Mahdollisia vanhoja satamarakenteita on nähtävillä Hamnvikenissä. Vanhin säilynyt kartta Kuivastosta on vuodelta 1826.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hangon ja Perniön kartta-alueiden maaperä (pdf) (Sakari Kielosto, Marjatta Kukkonen, Carl-Göran Sten ja Birgitta Backman) 1996. Espoo: Geologian tutkimuskeskus. Viitattu 20.1.2019.
  2. Kansalaisen karttapaikka Maanmittauslaitos. Viitattu 20.1.2019.
  3. Svinberget-Lagerholmen Ympäristöhallinto. Viitattu 20.1.2019.
  4. Jouni Taivainen: Tenholan rantakaavainventointi: Esihistoriallisen ja historiallisen ajan kiinteät muinaisjäännökset (pdf) Tammisaaren museo. Viitattu 20.1.2019.