Kuivasaari

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kuivasaari
Vanhaa rannikkotykistöä Kuivasaaressa. Kuva otettu järeän 305 mm:n kaksoistykkitornin päältä.

Kuivasaari (ruots. Torra Mjölö) on Suomen puolustusvoimien hallinnassa oleva linnakesaari. Saari sijaitsee Helsingin edustalla Isosaaren länsipuolella. Saarella on Suomenlinnan Rannikkotykistökillan ylläpitämä huomattava kokoelma vanhoja historiallisia tykkejä. Aikaisemmin Kuivasaaressa toimi myös aktiivikäytössä ollut 100 TK -rannikkotykkipatteri. Kyseiset tykit on poistettu aktiivikäytöstä. Linnakkeella ei ole pysyvää miehitystä, mutta se on edelleenkin Puolustusvoimien käytössä ja siten yleiseltä käytöltä suljettu, mutta tilausristeilyjä järjestävät useat yritykset.

Tykkitorni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saarella on myös yksi maailman harvoista säilyneistä 305 mm:n kaksoistykkitorneista. Venäläisen Obuhovin terästehtaan aikoinaan valmistama tykki (305/52 O) on ampumakunnossa, mutta niillä ammutaan nykyään ainoastaan kunnialaukauksia esimerkiksi itsenäisyyspäivänä. Laukaukset ovat niin sanottuja vesilaukauksia, eli kranaatin sijaan putkeen työnnetään styrox-tulppa ja putkeen pistetään muovipussipötkö, jossa on 500 kg vettä. Panos on tavallinen täyspanos. Tällä tavalla saadaan sama putkipaine kuin kranaatilla, jolloin putken joustimet, hidastimet ja palautin toimivat oikein. Periaatteessa voisi ampua kranaattejakin, mutta siihen liittyy käytännön vaikeus: kyseessä olisi kovapanosammunta, johon tarvitaan varoilmoitukset ja vartijat. Samalla Suomenlahti pitäisi olla tyhjä laivaliikenteestä 50 kilometrin etäisyydelle ja lentoliikenteestäkin 10 kilometrin korkeuteen, eikä se ole mahdollista.

Tykki purettiin heti sodan jälkeen valvontakomission määräyksestä, ja putket kuljetettiin sadan kilometrin päähän Parolaan. Tykki palautettiin paikalleen 1960-luvun alussa. Valmiudesta ja käytöstä luovuttiin 1970-luvun alkupuolella sähkölaitteiden huonon kunnon vuoksi, ja se poistettiin SA-käytöstä eli sodan ajan käytöstä. Viimeinen SA-tehtävä oli tulittaa silloista Seutulan lentokenttää maahanlaskujen torjumiseksi ilmassa räjähtävillä sirpalepanoksilla. Jos panokset olisivat loppuneet, tarkoituksena oli ampua kiitoradalle 450 kg:n miinakranatteja. Koko komeus oli romutusvaarassa, kunnes 1980-luvulla silloisen SlRtR:n komentajan johdolla se päätettiin pelastaa. Kilta kunnosti tykkitornin 1980–1990-lukujen vaihteessa, ja sitä pidetään toimintakunnossa.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Enqvist, Ove: Kuivasaari (3. p.). Suomenlinnan Rannikkotykistökilta. Helsinki 2009
  • Enqvist, Ove: Isosaari ja Kuivasaari. Suomenlinnan rannikkotykistökilta. Helsinki 1991

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kuivasaari.

Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.