Kubo ja samuraiseikkailu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kubo ja samuraiseikkailu
Kubo and the Two Strings
Ohjaaja Travis Knight
Käsikirjoittaja
  • Marc Haimes
  • Chris Butler
Tarina
  • Shannon Tindle
  • Marc Haimes
Tuottaja
  • Travis Knight
  • Arianne Sutner
Säveltäjä Dario Marianelli
Leikkaaja Christopher Murrie
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Laika
Levittäjä Focus Features
Ensi-ilta
Kesto 102 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 60 miljoonaa dollaria
Tuotto 74,5 miljoonaa dollaria
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Kubo ja samuraiseikkailu (engl. Kubo and the Two Strings) on vuonna 2016 ilmestynyt 3D stop motion -tekniikalla tehty yhdysvaltalainen Laika-yhtiön tuottama elokuva. Elokuvan on ohjannut Travis Knight ja sen ovat käsikirjoittanut Marc Haimes ja Chris Butler. Elokuva kertoo Kubo-nimisestä pojasta, joka saa tehtäväkseen etsiä haarniskan, jonka avulla hän voi puolustautua äitinsä siskoja ja isoisäänsä vastaan, jotka haluavat tehdä hänestä sokean ihmillisyydelle viemällä hänen toisenkin silmänsä.[1]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Feodalistisessa Japanissa 12-vuotias silmälappua käyttävä poika Kubo huolehtii sairastuneesta äidistään Sariatusta. Hän elättää itsensä ja äitinsä kertomalla tarinoita kadonneesta samurai-isästään Hanzosta taianomaisten origamiensa sekä shamiseninsa soiton avulla. Kubo ei kuitenkaan koskaan onnistu kertomaan tarinaa loppuun, koska Sariatu ei heikentyneen terveytensä vuoksi muista täysin mitä Hanzolle tapahtui. Kubolla ei ole lupaa liikkua ulkona öisin, koska muuten Sariatun siskot ja Kubon tädit Kasaru ja Washi sekä isoisä Kuukuningas, jotka surmasivat Hanzon ja veivät Kubon vasemmanpuoleisen silmän, voisivat muuten löytää Kubon ja viedä häneltä oikeanpuoleisen silmänsä. Eräänä päivänä kylässä juhlitaan Bon-festivaalia, jolloin voi puhua kuolleiden kanssa. Kubo osallistuu, mutta ei pääse puhumaan Hanzon kanssa eikä muista palata kotiin ajoissa. Karasu ja Washi löytävät hänet ja hyökkäävät, mutta Sariatu saapuu suojelemaan häntä. Sariatu lähettää taikavoimillaan Kubon jonnekin, mistä häntä ei ikinä löydettäisi ja neuvoo tätä etsimään isänsä haarniskan. Kubo ehtii samaan mukaansa yhden äitinsä hiuksista.

Kubo herää kaukaisessa maassa, jossa hänen puinen lumiapina-amulettinsa herää henkiin. Apina kertoo Sariatun kuolleen ja kylän palaneen poroksi. Seuraavana aamuna Hanzoon perustuvan origami herää henkiin ja yrittää johdattaa Kubon ja Apinan haarniskan kaikkien kolmen osan jäljille. Matkalla he törmäävät Kuoriaiseen, muistinsa menettäneenseen samuraihin, joka on muuttunut ihmisen ja kovakuoriaisen yhteensulaumaksi ja uskoo olleensa ennen Hanzon palvelija. Kolmikko löytää ”Miekan rikkoutumattoman” luolasta, jota vartioi valtava luuranko. He päätyvät järvelle nimeltä Leveevesi ja ylittävät sen veneellä, jonka Kubo muotoilee lehdistä. Heille selviää, että ”Rintapanssari läpäisemätön” on meren pohjassa ja sitä vartioi merihirviö nimeltä ”Silmien puutarha”. Kuoriainen sukeltaa etsimään sitä ja Kubo lähtee perää. Merihirviön katse lumoaa hänet ja Kubo ymmärtää, Apina onkin hänen äitinsä hengen ottama uusi olomuoto. Kuoriainen pelastaa Kubon ja ottaa myös rintapanssarin mukaansa. Haavoittunut apina surmaa Karasun, joka tuhoaa veneen ennen kuin Kubo korjaa sen taikuudellaan.

Rannassa Apina tunnustaa, että hänen ja hänen sisarensa saivat isältään käskyn tappaa Hanzo, mutta hän petti isänsä rakastuessaan Hanzoon. Sinä yönä Kubo näkee unta sokeasta vanhasta miehestä nimeltä Raiden, joka osoittaa ”Kypärän särkymättömän” olevan Hanzon hylätyssä linnoituksessa. Mutta tämä paljastuu Washin virittämäksi ansaksi. Washi myös paljastaa Kuoriaisen olevan Hanzo, jonka hän ja Karasu olivat kironneet rangaistuksena Sariatun petoksesta. Hän tappaa Kuoriaisen ja Apina uhraa itsensä, jotta Kubo voi käyttää shamiseniaan Washin surmaamiseksi. Mutta kaksi soittimen kielistä katkeavat. Hanzoa esittävä origami näyttää kypärän olevan hänen kotikylänsä kello ja Kubo lähettää itsensä sinne katkaisemalla shamiseninsa viimeisen kielen.

Kylässä Kubo tapaa Raidenin, joka paljastaa olevansa Kuukuningas. Hän tarjoutuu tekemään Kubosta kuolemattoman, jos Kubo luopuu toisestakin silmästään. Kubon kieltäytyessä Raiden muuttuu tuhatjulkaista muistuttavaksi Kuupedoksi ja ajaa takaa sekä Kuboa että eloonjääneitä kyläläisiä. Haarniska osoittautuu tehottomaksi, mutta Kubo virittää shamiseninsa uudelleen äitinsä hiuksella, isänsä jousen narulla ja omalla hiuksellaan. Hän kutsuu kyläläisten menettämien rakkaitten henget, osoittaen muistojen olevan voimakkain taikuus ja suojellen kyläläisiä Kuupedolta. Kuupeto palautuu Raideniksi, joka on menettänyt muistonsa. Kyläläiset väittävät Raidenille tämän olevan kylän kiltein asukas ja hyväksyvät tämän asukkaaksi kylään. Bon-festivaalin jatkuessa Kubo kykenee viimeinkin puhumaan vanhempiensa hengen kanssa. Henget muuttuvat kultahaikaroiksi, jotka lentävät kohti henkimaailmaa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Ääninäyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Alkuperäinen ääninäyttelijä Suomenkielinen ääninäyttelijä Rooli
Art Parkinson Waltteri Helisalo Kubo
Charlize Theron Petra Karjalainen Apina/Sariatu
Matthew McConaughey Santeri Kinnunen Kuoriainen/Hanzo
Ralph Fiennes Jukka-Pekka Palo Kuukuningas Raiden
Rooney Mara Maria Lund Karasu ja Washi
George Takei Taisto Oksanen Hosato
Cary-Hiroyuki Tagawa Rauno Ahonen Hashi
Brenda Vaccaro Inkeri Wallenius Kameyo
Minae Noji Katja Sirkiä Minae

Lähde: [2]

  1. Vikman, Jouni: Kubo ja samuraiseikkailu Episodi. 8.9.2016. Viitattu 12.6.2021.
  2. Pellonpää, Jussi U.: Kubo ja samuraiseikkailu FilmiFin.com. 9.9.2016. Viitattu 12.6.2021.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]