Kryovulkanismi

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ganesa Macula, tumma kohta Saturnuksen kuun Titanin pinnalla, saattaa olla kryovulkaaninen muodostuma.
Enceladuksen jäävulkanismia

Kryovulkanismialähde? eli jäävulkanismialähde? tapahtuu jäisissä tulivuorissa (kryo = jääkylmä; vulkanus = tulivuori). Jäisiä tulivuoria on kuissa ja muissa pienissä, kylmissä taivaankappaleissa, kuten Kuiperin vyöhykkeen kappaleissa. Kryovulkaanisissa tulivuorenpurkauksissa purkautuu esimerkiksi vettä, ammoniakkia ja metaania sulan kiviaineksen sijaan. Näitä nestemäisiä tai kaasumaisia aineita kutsutaan yhteisnimellä kryomagma. Purkauksen jälkeen kryomagma jähmettyy kiinteäksi aineeksi ympäristön kylmyyden vuoksi.

Kryovulkanismia esiintyy esimerkiksi Jupiterin Europa-kuussa. Sen tulivuorista purkautuu vain vettä, joka välillä jäätyy kuun kylmän pinnan alla.

Vuonna 1989 Voyager 2-avaruusluotain havaitsi merkkejä kryovulkanismista Neptunuksen Triton-kuussa, ja vuonna 2005 Cassini-Huygens-luotain havaitsi sellaisia Saturnuksen Enceladus-kuussa.[1] Veden ohella näiden kuiden tulivuorista purkautuu nestemäistä typpeä, pölyä ja metaania. Sama luotain havaitsi myös merkkejä Saturnuksen Titan-kuussa esiintyvästä kryovulkanismista, jonka on arveltu olevan huomattava Titanin kaasukehässä esiintyvän metaanin lähde.[2] Teoreettisesti on päätelty kryovulkanismia esiintyvän myös Kuiperin vyöhykkeen taivaankappaleessa 50000 Quaoar.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. PPARC, Cassini Finds an Atmosphere on Saturn's Moon Enceladus
  2. NewScientist, Hydrocarbon volcano discovered on Titan, 8.6.2005
Tämä tähtitieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.