Kristinusko Aasiassa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kristittyjen osuus maanosittain

Kristinusko on Aasiassa pitkät perinteet omaava vähemmistöuskonto. Kristinusko syntyi Lähi-idässä ja levisi kaikkialle maailmaan. Alkukirkosta eronneet niin sanotut idän kirkot ovat vaikuttaneet Lähi-idässä ja Intiassa jo 400-luvulla. Aasiassa on noin 370 miljoonaa kristittyä, eli määrällisesti selvästi enemmän kuin esimerkiksi Pohjois-Amerikassa. Kuitenkin vain noin seitsemän prosenttia aasialaisista kuuluu kristillisiin kirkkoihin, ja kaikista maailman kristityistä Aasiassa asuu noin 15 prosenttia.

Kristinusko eri maissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eri maissa kristinuskon asema vaihtelee. Filippiineillä ja Itä-Timorissa kristityt ovat enemmistönä. Useissa muissa Aasian maissa kristityt ovat kasvava ja näkyvää lähetystyötä tekevä vähemmistö, joissakin maissa he taas toimivat viranomaisilta salaa ja heihin kohdistuu jatkuvaa vainoa. Suurin osa Aasian kristityistä on katolilaisia, mutta erityisesti Lähi-idässä toimii myös ortodoksisia kirkkoja. Myös protestanttisilla kirkoilla on kannatusta, ja etenkin helluntailaiset ja evankelikaaliset liikkeet kasvattavat suosiotaan.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aasian noin 50 valtiossa puhutaan satoja kieliä, ja siellä ovat syntyneet kaikki suuret maailmanuskonnot. Myös kristinuskon juuret ovat Aasiassa sijaitsevassa Lähi-idässä. Euroopan ja Aasian rajoilla sijaitsevasta Armeniasta tuli 300-luvun alussa ensimmäinen valtio, jossa kristinuskosta tehtiin maan virallinen uskonto. Myös Rooman valtakunnassa, johon suuri osa Lähi-itääkin tuolloin kuului, kristinusko tuli 300-luvulla valtionuskonnoksi ja samalla väestön valtaenemmistön uskonnoksi. 600-luvulla islaminuskoiset arabit kuitenkin valloittivat entisen Rooman valtakunnan itäiset maakunnat, ja islam syrjäytti kristinuskon alueen valtauskontona. Muun muassa Syyriassa on kuitenkin jatkuvasti nykyaikaan saakka pysynyt merkittävä kristitty vähemmistö.

Vuosisatojen kuluessa kristinusko levisi kauemmaksi Aasiaan monia reittejä, niin yksittäisten lähetyssaarnaajien ja munkkien kuin kauppiaidenkin mukana. Kaakkois-Aasiaan kristinusko saapui siirtomaavallan mukana 1500-luvulta lähtien.

Vainot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kristinuskon asema on useilla seuduilla Aasiassa huono. Monissa maissa kristittyjä väheksytään ja jopa vainotaan. Esimerkiksi Kiinassa kristinuskoa on rajoitettu valtion tasolta paljon.

Kristinuskon ominaispiirteet Aasiassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka Aasian kristinusko ei ole täysin yhtenäistä, on siinä monia tunnusomaisia piirteitä ja ajattelutapoja. Osasyy on, että Aasian kristityt ovat tottuneet elämään vähemmistöasemassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Airaksinen, Mikkola, Suokko: Valo lukion uskonto II kurssi: Otava
  • Ikkala, Jämsä, Nokelainen, Sama’neh: Uusi Arkki Maailmanlaajuinen kristinusko: Edita