Kristillinen lippu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kristillinen lippu

Kristillinen lippu on suunniteltu edustamaan koko kristillisyyttä, mutta sitä nähdään enimmäkseen vain protestanttisissa kirkoissa Pohjois-Amerikassa, Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Lippu koostuu valkoisesta taustasta, jossa on sininen suorakulmio vasemmassa yläkulmassa ja sisällä punainen risti.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Idean Kristittyjen omasta lipusta esitti pyhäkoulun johtaja Charles C. Overton 26. syyskuuta 1897 pitämässään esitelmässä Brightonin kappelissa New Yorkissa. Hän joutui odottelemaan myöhässä olevaa puheen pitäjää paikalle, jolloin hän otti Yhdysvaltain lipun käteensä ja kysyi oppilailta, minkälaisen kaikkia kristittyjä edustavan lipun pitäisi olla.

Vuonna 1907 hän suunnitteli tämän lipun yhdessä Ralph Diffendorferin ( metodistien nuorten lähetysliike) kanssa.

Vuonna 1942 Yhdysvaltain kirkkoneuvosto hyväksyi sen virallisesti käyttöön.

Symboliikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ristin punainen symboloi verta, jonka Jeesus Kristus vuodatti Golgatalla, sininen symboloi Jeesuksen Kristuksen kuninkaallisena. Valkoinen edustaa Kristuksen puhtautta. Lipun kokoa ei ole virallisesti määritetty.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Protestanttiset lähetyssaarnaajat levittivät kristillistä lippua Pohjois-Amerikan ulkopuolelle. Nykyään lippu voi nähdä monien protestanttisten kirkkojen sisällä ja ulkopuolella Afrikassa ja Amerikassa. Lippu on melko tuntematon Euroopassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Coffman, Elesha: Kysy toimittajilta. Kristillinen historia ja elämäkerta, 13. Heinäkuu 2001, www.christianitytoday.com .
  • Sidwell, Mark: Kristillinen lippu. Fundamentalismitiedoston tutkimusraportti, tammikuu Joulukuu 1998, bju.edu