Kris Meeke

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kris Meeke
Kris Meeke vuonna 2009
Kris Meeke vuonna 2009
Kansalaisuus Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Yhdistynyt kuningaskunta
WRC-ura
Aktiivivuodet 2002
Nykyinen talli Citroën Total Abu Dhabi
Entiset tallit Mini WRC Team
Kilpailuja 91
Maailmanmestaruuksia 0
Voittoja 5
Palkintosijoja 12
Erikoiskoevoittoja 77
MM-pisteitä 413
Ensimmäinen kilpailu Network Q Rally of Great Britain 2002
Ensimmäinen voitto Argentiinan ralli 2015
Viimeisin voitto Katalonian ralli 2017
Viimeinen kilpailu Portugalin ralli 2018
Sijoitus kaudella 2017 7. (77 p.)

Kris Meeke (s. 2. heinäkuuta 1979 Dungannon, Pohjois-Irlanti) on brittiläinen ralliautoilija. Hän ajoi kaudella 2018 rallin MM-sarjaa Citroënin tehdastallissa mutta siirrettiin sivuun kesken kauden toistuvien rajujen ulosajojen seurauksena.[1]

Meeke on vuoden 2009 IRC-sarjan mestari. Hänen kartanlukijanaan toimii irlantilainen Paul Nagle.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Meeke aloitti uransa vuonna 2000 Peugeotin järjestämissä pikkurallikilpailuissa. Vuonna 2002 Colin McRae alkoi tukemaan Meeken uraa, ja hän debytoi MM-sarjassa Walesin rallissa, jossa keskeytti. Vuosina 2003–2008 Meeke kilpaili JWRC-sarjassa. Samoina vuosina Meeke kilpaili yksittäisissä WRC-kilpailuissa saavuttamatta pisteitä, parhaana sijoituksenaan yhdeksäs sija vuoden 2005 Walesin rallista. Vuonna 2009 Meeke kilpaili IRC-sarjassa voittaen sarjan mestaruuden, ja saavuttaen samalla Vuoden Tulokas -palkinnon. Meeke jatkoi sarjassa seuraavana vuonna sijoittuen sarjan kolmanneksi.

Tehdaskuljettajana MM-tasolla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2011 Meeke kirjoitti sopimuksen MM-sarjaan paluun tehneen Minin kanssa. Hän saavutti ensimmäiset MM-pisteensä Katalonian rallissa, jossa hän ajoi viidenneksi saavuttaen 10 MM-pistettä. Hän oli myös nopein Power Stagella saavuttaen kolme lisäpistettä.

Meeke teki sopimuksen kaudelle 2014 Citroënin tehdastallin kanssa. Suomen rallissa hän saavutti ensimmäisen podium-sijoituksensa yllettyään kolmanneksi. Saksan rallissa Meeke oli hyvin lähellä avausvoittoaan, mutta ajoi kärkipaikalta ulos viimeisenä päivänä. Loppukauden hyvillä suorituksillaan hän onnistui varmistamaan itselleen tallipaikan myös seuraavalle kaudelle.

Meeke otti ensimmäisen MM-rallivoittonsa keskeytysten sävyttämässä vuoden 2015 Argentiinan rallissa. Citroën otti myös kilpailussa pitkän tauon jälkeen kaksoisvoiton Mads Østbergin ajettua toiseksi. Meeke omisti voittonsa vuonna 2007 helikopterionnettomuudessa menehtyneelle Colin McRaelle.[2]

Vuoden 2018 toukokuussa Citroen ilmoitti Meeken saavan potkut lukuisten kolarien takia. Citroenin tiedotteen mukaan Meeken potkut johtuvat vain ja ainoastaan rajuista ulosajoista, jotka ovat aiheuttaneet isoja riskejä kuljettajakaksikolle.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Meeke on esiintynyt kahdesti BBC:n suositussa autoiluohjelmassa Top Gearissä, ajaen molemmilla kerroilla yhdessä James Mayn kanssa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Beer, Matt: Citroen drops Meeke over "excessive" amount of crashes www.motorsport.com. 24.5.2018. Viitattu 24.5.2018.
  2. Kris Meeke ends British drought with first win (englanniksi) Autosport. Viitattu 26.4.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]