Kris Meeke

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kris Meeke

KrisMeeke.JPG
Kris Meeke vuonna 2009

Kansalaisuus Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Yhdistynyt kuningaskunta
Nykyinen talli Citroën Total Abu Dhabi
Entiset tallit Mini WRC Team
WRC-ura
Aktiivivuodet 2002
Kilpailuja 85
Maailmanmestaruuksia 0
Voittoja 5
Palkintosijoja 11
Erikoiskoevoittoja 69
MM-pisteitä 370
Ensimmäinen kilpailu Network Q Rally of Great Britain 2002
Ensimmäinen voitto Argentiinan ralli 2015
Viimeisin voitto Katalonian ralli 2017
Sijoitus kaudella 2017 7. (77 p)

Kris Meeke (s. 2. heinäkuuta 1979 Dungannon, Pohjois-Irlanti) on brittiläinen ralliautoilija. Hän ajaa kaudella 2015 rallin MM-sarjaa Citroënin tehdastallissa.

Meeke on vuoden 2009 IRC-sarjan mestari. Hänen kartanlukijanaan toimii irlantilainen Paul Nagle.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Meeke aloitti uransa vuonna 2000 Peugeotin järjestämissä pikkurallikilpailuissa. Vuonna 2002 Colin McRae alkoi tukemaan Meeken uraa, ja hän debytoi MM-sarjassa Walesin rallissa, jossa keskeytti. Vuosina 2003–2008 Meeke kilpaili JWRC-sarjassa. Samoina vuosina Meeke kilpaili yksittäisissä WRC-kilpailuissa saavuttamatta pisteitä, parhaana sijoituksenaan yhdeksäs sija vuoden 2005 Walesin rallista. Vuonna 2009 Meeke kilpaili IRC-sarjassa voittaen sarjan mestaruuden, ja saavuttaen samalla Vuoden Tulokas -palkinnon. Meeke jatkoi sarjassa seuraavana vuonna sijoittuen sarjan kolmanneksi.

Tehdaskuljettajana MM-tasolla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2011 Meeke kirjoitti sopimuksen MM-sarjaan paluun tehneen Minin kanssa. Hän saavutti ensimmäiset MM-pisteensä Katalonian rallissa, jossa hän ajoi viidenneksi saavuttaen 10 MM-pistettä. Hän oli myös nopein Power Stagella saavuttaen kolme lisäpistettä.

Meeke teki sopimuksen kaudelle 2014 Citroënin tehdastallin kanssa. Suomen rallissa hän saavutti ensimmäisen podium-sijoituksensa yllettyään kolmanneksi. Saksan rallissa Meeke oli hyvin lähellä avausvoittoaan, mutta ajoi kärkipaikalta ulos viimeisenä päivänä. Loppukauden hyvillä suorituksillaan hän onnistui varmistamaan itselleen tallipaikan myös seuraavalle kaudelle.

Meeke otti ensimmäisen MM-rallivoittonsa keskeytysten sävyttämässä vuoden 2015 Argentiinan rallissa. Citroën otti myös kilpailussa pitkän tauon jälkeen kaksoisvoiton Mads Østbergin ajettua toiseksi. Meeke omisti voittonsa vuonna 2007 helikopterionnettomuudessa menehtyneelle Colin McRaelle.[1]

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Meeke on esiintynyt kahdesti BBC:n suositussa autoiluohjelmassa Top Gearissä, ajaen molemmilla kerroilla yhdessä James Mayn kanssa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kris Meeke ends British drought with first win (englanniksi) Autosport. Viitattu 26.4.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]