Kriisi (saari)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kriisi

Kriisin sektoriloisto ja kummeli.

Sijainti
Väestö
Asukasluku
asumaton
Kartta

Kriisi on saari Iin kunnassa Perämerellä. Se sijaitsee Oulun kunnanrajan tuntumassa Martinniemen ja Halosenlahden länsipuolella noin neljän kilometrin päässä mantereelta. Saaren pohjoispuolella sijaitseva Kriisin Ymmyrkäinen on maannousun vuoksi kasvanut kiinni Kriisin saareen. Lähimmät muut saaret ovat Satakari pohjoisessa, Välikari kaakossa ja Satakarinletto lännessä.

Kriisi sekä Kriisin Ymmyrkäinen ovat matalia, kivikkoisia saaria, joiden korkein kohta on noin kolme metriä merenpinnan yläpuolella.

Kriisin kummeli ja loisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kriisin saaren lounaiskärjessä sijaitsevat Kriisin loisto sekä kummeli. Kummeli rakennettiin alun perin vuonna 1874, ja sen puuosat uusittiin 1990-luvulla. Rakenteeltaan kummeli muodostuu suuresta kiviröykkiöstä, jonka laella on kolmella jalalla seisova puinen pyramidimainen puna-valkoiseksi maalattu huippumerkki. Vastaavia kummeleita rakennettiin Pohjanlahdelle useita 1800-luvulla. Muista samanlaisista kummeleista poiketen Kriisin kummeli on yhä turvalaitekäytössä.[1]

Kummelin vieressä sijaitsee 1920–1930-luvulla rakennettu pimeänavigoinnin mahdollistava betonirakenteinen sektoriloisto.[1] Loisto on sammutettu ja korvattu kummelin huippuun sijoitetulla kevytrakenteisella valolaitteella.

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Meriväylien rakennusperintö (PDF) (kohde 8: Kriisi, Ii) Museoviraston rakennushistorian osaston raportteja 21. 2009. Helsinki: Museovirasto. Viitattu 11.8.2009. [vanhentunut linkki]
Tämä saariin tai saaristoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.