Krems an der Donau

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Krems)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Krems an der Donau
Krems and mautern from ferdinandswarte.jpg
Vaakuna
Vaakuna

Krems an der Donau

Koordinaatit: 48°25′0″N, 15°37′0″E

Valtio Itävalta
Osavaltio Ala-Itävalta

Krems an der Donau on kaupunki Ala-Itävallassa (Niederösterreich), Tonavan varrella noin 80 kilometriä Wienistä luoteeseen. Nimensä kaupunki on saanut Tonavaan laskevasta joesta. Asukkaita Kremsissä on noin 24 000 (tammikuussa 2006), ja kaupungin pinta-ala on 51,6 km².lähde?

Tärkeimpiä liikenneyhteyksiä Tonavan lisäksi ovat rautatie (Wien–Sankt Pölten) sekä moottoritiet. Lähin kansainvälinen lentokenttä on Wienissä.

Kaupungilla on eurooppalaisittain varsin pitkä historia takanaan. Ensimmäiset maininnat Kremsistä on vuodelta 995. Vuonna 2000 Kremsin ja Steinin vanhatkaupungit liitettiin Unescon maailmanperintöluetteloon.

Nykyään Krems tunnetaan ennen kaikkea viineistään ja kouluistaan. Wachaun alue on Itävallan tuotteliainta viinintuotantoaluetta. Kremissä tuotetaan vuosittain noin neljä miljoonaa litraa viiniä. Viljeltyin rypälelajike on Grüner Veltliner.

Kremsissä sijaitsee kaksi korkeakoulua, Donau-Universität Krems ja IMC (International Management Center) University of Applied Sciences Krems, joista jälkimmäinen vastaa suomalaista ammattikorkeakoulua (saksaksi Fachhochschule).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]