Kreetan maanjäristys 365

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kreetan maanjäristys 365 oli merenalainen maanjäristys, joka tapahtui itäisellä Välimerellä auringonnousun aikoihin 21. heinäkuuta 365. Järistyksen keskus oli ilmeisesti Kreetan lähellä. Sen voimakkuuden on arvioitu olleen yli Mw 8,5,[1] ja se aiheutti laajaa tuhoa Kreikassa, Libyassa, Egyptissä, Kyproksessa ja Sisiliassa. Maanjäristystä seurasi tsunami, joka tuhosi Välimeren etelä- ja itärantoja etenkin Libyassa, Aleksandriassa ja Niilin suistossa. Se surmasi tuhansia ihmisiä ja heitti laivoja jopa kolme kilometriä sisämaahan.

Maanjäristys järkytti syvästi myöhäisantiikin ajan ihmisiä, ja monet noihin aikoihin eläneet kirjailijat kuvaavat sitä teoksissaan. Esimerkiksi roomalainen historiankirjoittaja Ammianus Marcellinus kuvaa yksityiskohtaisesti tsunamia, joka iski Aleksandriaan ja muihin paikkoihin. Hänen kirjoituksensa erottaa selvästi tsunamin kolme päävaihetta: maanjäristyksen, merenpinnan äkillisen laskun ja sitä seuraavan jättimäisen, sisämaahan vyöryvän aallon.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Stathis C. Stiros: The 8.5+ magnitude, AD365 earthquake in Crete: Coastal uplift, topography changes, archaeological and historical signature. Quaternary International, 1.4.2010, 216. vsk, nro 1–2, s. 54–63. doi:10.1016/j.quaint.2009.05.005. Artikkelin verkkoversio.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en: 365 Crete earthquake