Koyukuk

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Koyukuk

Koordinaatit: 64°52′54″N, 157°42′16″W

Valtio Yhdysvallat
Osavaltio Alaska
Piirikunta Yukon-Koyukuk
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 16,3 km²
 – Josta vettä 0,1 km² (0,64 %)
Väkiluku 101
 – Väestötiheys 6,2 as./km²
Aikavyöhyke UTC-9
 

Koyukuk on kaupunki Alaskassa. Se sijaitsee Yukonjoella lähellä Koyukukjoen suuta. Kaupunki on noin 50 kilometriä länteen Galenasta.

Vuoden 2000[1] väestönlaskennassa kaupungin asukkaista 91,09 % kuului Amerikan alkuperäiskansoihin.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koyukukin athabasca-intiaaneilla oli alueella kausittaisia leirejä, joista he muuttivat pois aina villiriistan siirtyessä muualle. Alueella oli kaksitoista kesäkalastusleiriä Yukonjoella Koyukukjoen ja Nowitnajoen välisellä alueella. Koyukonin ja Kobukjoen inupiattien välillä oli kaupankäyntiä ennen eurooppalaisten saapumista.

Kun Alaska siirtyi kaupassa Yhdysvalloille Yukonjoen pohjoisrantaa pitkin vedettiin lennätinlinja ja Koyukukiin perustettiin lennätinasema. Kauppa-asema avattiin vuonna 1880, juuri ennen vuosien 1884-1885 kultaryntäystä. Vuosisadan vaihteessa höyrylaivat kulkivat Yukonjoella kuljettaen tavaroita kullankaivajille, huippuvuotena 1900 joella kulki 46 laivaa. Tuhkarokkoepidemia ja pula ruuasta vuoden 1900 aikana vähensivät alueen väkilukua kolmanneksella. Ensimmäinen koulu rakennettiin Koyukukiin vuonna 1939. Tämän jälkeen perheet alkoivat asua Koyukukissa ympäri vuoden.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. American FactFinder (Community facts -haulla kaupungin nimi, piirikunta) US Census Bureau. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]