Kovjoen rautatieasema

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Suomen valtion rataverkon liikennepaikkaa. Kovjoen museorautatiellä on myös Kovjoki-niminen liikennepaikka.
Kovjoki
Perustiedot
Lyhenne Koi
Rataosa Seinäjoki–Oulu
Kovjoki–Uusikaarlepyy (purettu)
Sijainti 63°31′17″N, 022°41′31″E
Osoite Veturitie 113, 66930 Kovjoki
Kunta Uusikaarlepyy (vuoteen 1974 Uudenkaarlepyyn mlk)
Etäisyydet Seinäjoki 90,9 km
Oulu 243,8 km
Ylivieska 121,4 km
Pännäinen 9,6 km
Jepua 13,1 km
(Uusikaarlepyy 8,0 km)
Avattu 1885
Lakkautettu henkilöliikenne 29. toukokuuta 1983[1]
Liikenne
Muut tiedot junakohtauspaikka, ei kaupallista liikennettä
Asemarakennus
Tyyppi ns. Oulun radan asema
Suunnittelija Knut Nylander
Materiaali puu
Ratapiha
Raiteisto pääraide ja sivuraide

Kovjoen rautatieasema (lyh. Koi) on rautatieasema Kovjoen kylässä Uudessakaarlepyyssä Pohjanmaalla, Pohjanmaan radan varrella. Liikennepaikan etäisyys Helsingin päärautatieasemalta on 508,9 ratakilometriä mitattuna Seinäjoen ja Haapamäen asemien kautta. Nykyisin Kovjoki on miehittämätön junakohtauspaikka, eikä siellä ole henkilö- tai tavaraliikennettä. Liikenteenohjaustoiminnot hoidetaan kaukokäytöllä Seinäjoella sijaitsevasta liikenteenohjauskeskuksesta käsin.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kovjoen rautatieasema rakennettiin silloisen Uudenkaarlepyyn maalaiskunnan alueelle rataosuuden Seinäjoki–Kokkola rakennustöiden yhteydessä 1885, ja se palveli kuormaus- ja henkilöliikenneasemana. Asemarakennus rakennettiin Oulun radan IV luokan keskikokoisen asemarakennuksen tyypin 2 piirustuksin. Samojen piirustusten mukaan rakennettiin läheinen Pännäisten rautatieaseman asemarakennus. Toisen tyypin rakennus poikkesi esimerkiksi Lapuan rautatieaseman ensimmäisen tyypin asemarakennuksesta siten, että siinä oli erillinen odotushuone naisille. Olemassaolonsa aikana Kovjoki on ollut kolmeen otteeseen risteysasema.[1]

Ensimmäisen kerran Kovjoesta tuli risteysasema vuonna 1903, kun yksityinen kapearaiteinen Uudenkaarlepyyn rautatie avattiin liikenteelle. Kapearaiteinen rautatie purettiin jo 1916.

Valtionrautatiet rakennutti vuonna 1946 leveäraiteisen sivuradan Kovjoelta Uudenkaarlepyyn keskustaan. Radalla oli henkilöliikennettä vuoteen 1956 saakka, ja vähäistä tavaraliikennettä aina vuonna 1982 tapahtuneeseen lakkautamiseen ja radan purkamiseen saakka.

Kovjoen aseman ympärille ei muodostunut mitään asutuskeskusta, vaan asema-aluetta ympäröi asumaton metsäalue, ja kylän maatilatkin sijaitsivat kilometrin päässä sijaitsevassa kyläkeskuksessa. Tavaraliikenne Kovjoen asemalla lopetettiin vuonna 1976 ja henkilöliikenne vuonna 1983. Postitoimisto ja kahvila jatkoivat toimintaansa asemalla vuoteen 1999 saakka.[1]

Vanhan radan penkereelle rakennettiin 1987–1989 kapearaiteinen Kovjoen museorautatien rataosuus, joka ulottuu vuonna 1995 tehdyn laajennuksen jälkeen noin kahden kilometrin päähän Kovjoen asemalta. [2] Museoradalla on edelleen liikennettä muutaman kerran kesässä sunnuntaisin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Jussi Iltanen: Radan varrella: Suomen rautatieliikennepaikat (2. painos), s. 144. Helsinki: Karttakeskus, 2010.
  2. Nykarleby Jernväg Kovjoen museorautatie personal.inet.fi. Viitattu 1.8.2015. (suomeksi)