Kovdorin rata

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kovdorin rata
Perustiedot
Reitti Pinjärvi–Koutero
Liikenne
Henkilöjunia / vrk 2
Tekniset tiedot
Pituus 117 km
Raiteiden lkm 1
Raideleveys 1 520 mm
Sähköistys ei

Kovdorin rata eli Kouteron rata on 117 km pitkä rautatie, joka kulkee Muurmannin rautatiestä Pinjärven (Pinozero) kohdalta länteen Kouteroon Murmanskin alueella Venäjällä. Radan liikenne muodostuu Kouteron rautamalmilouhosten ja Kovdorin teollisuuden tuotteista sekä Kantalahden ja Kovdorin välillä kulkevasta yhdestä matkustajajunaparista, jossa kuljetetaan myös Murmanskin ja Kouteron välisiä suoria matkustajavaunuja.

Radan rakennushistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä rautatierakennus oli Neuvostoliiton sisäasiainkansankomissariaatin (NKVD) alaisen Pääleirihallinnon (Gulag) alainen rakennushanke No 106, josta vastasi Pinjärven asemalle sijoitettu paikallisleirihallinto. Paikallisleirihallinnon ensimmäisenä komendanttina toimi Kuolajärven rautatierakennushankkeen komendantti I. I. Orlovski 30. maaliskuuta 1941 saakka. Hänen jälkeensä nimitetyn paikallisleirihallinnon komendantin nimeä ei tiedetä. Rakennushanke aloitettiin 30. tammikuuta 1941 ja se lopetettiin 28. kesäkuuta 1941. Radan rakennustöissä oli 1. helmikuuta 1941 34 702 vankia ja 1. kesäkuuta 1941 34 084 vankia. Rata saatiin tällä vankimäärällä jonkinnäköiseen kuntoon kun rakennustyöt määrättiin lopetettaviksi ja vangit ja radan rakentamisessa tarvittava kalusto siirrettiin Pohjois-Petšoran leirihallinnon alaisuuteen rakentamaan KotlasVorkuta-rautatietä. Suomalainen tiedusteluraportti vuodelta 1942 ilmoitti että radan kiskotus on purettu ja siirretty Muurmannin radan kiskoreserviksi. Rata kiskotettiin ja käytännössä rakennettiin uudelleen vasta sodan jälkeen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Anne Applebaum, GULAG a History. New York 2003
  • Memorial Society, Moscow
  • Neuvostoliiton rautatietilastot
  • Lokakuun rautateiden aikataulukirjat (eri vuosilta)
  • Sota-arkisto, Helsinki
Tämä rautateihin tai rautatieliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.