Koukkuaminen

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Koukkuamiskoukku.

Koukkuaminen on käsityömuoto virkkauksen ja neulomisen väliltä. Koukkuamalla valmistuu tiivistä ja sileää punosta. Koukkuamisessa käytetään erityistä pitkävartista koukkuamiskoukkua, joka muistuttaa pitkää neulepuikkoa ja jonka toisessa päässä on koukku. Koukkuamiseen voi käyttää myös kaapelilla varustettua isoa koukkua, jonka avulla on mahdollista käyttää paksumpia lankoja ja tehdä isompia kappaleita. Koukkuamiskoukun ja kaapelikoukun lisäksi on olemassa kaksipäisiä koukkuja, joilla voi koukuta kaksipuolisesti.

Koukkuaminen ei ole vaativa käsityötapa, ja koukkuamalla voi valmistaa helposti esimerkiksi mattoja ja patalappuja. Koukkuamistyön kerros valmistuu kahdessa vaiheessa: ensin kerätään puikolle kaikki kerroksen silmukat ja sitten palataan takaisinpäin päätellen ne. Uusien silmukoiden kerääminen puikolle voi tapahtua usealla eri tavalla, joita vaihtelemalla syntyy erilaisia pintarakenteita. Valmis työ on tyypillisesti paksumpaa ja tukevampaa kuin tavanomainen virkkaus.

Koukkuaminen tunnetaan maailmalla muun muassa nimillä krokning, Tunisian crochet ja Afghan stitch. Nimitykset kertovat siitä, että koukkuamista on ainakin Aasiassa käytetty erityisesti huopapeittojen (engl. afghan) valmistamiseen.[1]

Perusmallin koukkuamispinta

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Punomon käsityöohje: Koukkuaminen Punomo. Viitattu 16.4.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä vaatetukseen, muotiin tai kauneudenhoitoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.