Kotkan nuorisovaltuusto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kotkan nuorisovaltuusto toimii Kotkassa. Sen tehtävä on edistää nuorten osallistumis–, vaikuttamis– ja toimintamahdollisuuksia Kotkassa, toimia nuorten vaikuttamiskanavana nuoria koskevissa asioissa, tuoda nuorten näkökulmaa esille tekemällä esityksiä, aloitteita ja lausuntoja kaupungin eri toimielimille sekä järjestää nuorisotapahtumia.[1] Nuorisovaltuusto on kuntalain 26 § määrittämä nuorten vaikuttajaryhmä.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuorisovaltuusto, eli "NuVa" toimii aktiivisessa vuorovaikutuksessa nuorten ja nuorisotyötä tekevien kanssa. Nuorisovaltuusto valitsee edustajansa eri lautakuntiin, joissa edustajalla on läsnäolo- ja puheoikeus. Lisäksi Nuorisovaltuusto valitsee kaksi edustajaa kaupunginvaltuustoon, jossa NuVan jäsenillä on puhe- ja läsnäolo-oikeus. Nuorisovaltuustossa on 21 jäsentä ja kolme varajäsentä.[1] Jäsenet ovat iältään 14–21-vuotiaita.

Kotkan nuorisovaltuusto kokoontuu muodollisiin kokouksiin yleensä kerran kuukaudessa. Tarvittaessa NuVa muodostaa erilaisia suunnittelu ja vastuu ryhmiä, jotka kokoontuvat itsenäisesti omalla aikataulullaan ja esittelevät suunnitelmiaan ja työnsä tuloksia varsinaisissa muodollisissa kokouksissa.

Nuorisovaltuutetut osallistuvat myös erilaisiin paikallisiin ja kansallisiin tilaisuuksiin sekä edustavat Kotkalaista nuorisoa ja nuorisovaltuustoa kansainvälisissä tapahtumissa.

Näkyvyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kotkan nuorisovaltuustolla on omat facebook- ja instagram tilit. Näillä sosiaalisen median kanavilla NuVa kertoo omasta ajankohtaista toiminnastaan ja Kotkan alueen tapahtumista.

Kotkan nuorisovaltuusto näkyy myös ajoittain Kymensanomissa ja muissa paikallisissa tiedotusvälineissä, sekä Kotkan kaupunginvaltuuston kokouksissa, jotka yleensä kuvataan ja julkaistaan Kotkan kaupungin youtube -sivuille.

Kausi ja vaalit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuorisovaltuusto toimii kahden kalenterivuoden pituisina kausina. Kauden loputtua perustetaan aina uusi NuVa uutta kautta varten. Kauden loppu puolella NuVaan on mahdollista hakea, joko kirjallisesti tai nykyään myös netin välityksellä. Hyväksyttävän hakijan tulee olla 14-21 -vuotias Kotkan kaupungin asukas. Jos hakijoita on enemmän, kuin 21 järjestetään vaalit. Vaaleissa kouluilla ja nuorisotaloilla Kotkalaisella nuorisolla on mahdollisuus äänestää ja valita nuorisovaltuutetut. 21 eniten ääniä saanutta ehdokasta valitaan ja loput voivat mahdollisesti päästä varajäseniksi, riippuen hakijoiden määrästä ja NuVan toiminnasta.

Tapahtumat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kotkan nuorisovaltuuston tunnetuimpia tapahtumia ovat Kotkan kaupungintalon valtaus ja itsenäisyyspäivän gaala. Syksyisin nuorisovaltuusto "valtaa" kaupungintalon yhdeksi päiväksi, paikalla on aiempina vuosina ollut erilaisia järjestöjä ja toimintaa. Kaupungintalolle on tällöin kutsuttu peruskouluista, lukioista ja ammattikouluista väkeä paikalle. NuVan itsenäisyyspäivän gaala on taas muodollinen juhlatilaisuus itsenäisyyspäivinä. Nuorisovaltuusto lähettää muodollisia kutsuja erilaisille järjestöille, yhteistyökumppaneille ja oppilaskunnille. Kutsun haltija saa tuoda tapahtumaan myös yhden seuralaisen. Itsenäisyys gaala on muodollinen ja suljettu tapahtuma, jossa on tarjolla ruokaa, viihdyttävää ohjelmaa ja musiikkia.

Kotkan nuorisovaltuusto on myös järjestänyt muita yksittäisiä tapahtumia vuosien mittaan liittyen esim. 2017 kuntavaaleihin nuorten vaaliehdokkaiden vaalipaneelin, 2017 Kotkan kaupunginjohtajan ehdokkaiden haastattelu, nuorten ja päättäjien tapaaminen liittyen lukiokoulutukseen ja joukkoliikenteeseen 2016.

Edustus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kotkan nuorisovaltuustolla on edustustusta seitsemässä kotkan kaupungin toimielimessä.

Kotkan nuorisovaltuuston edustajat toimielimissä[1]
Toimielin edustaja(t)
Kaupunginvaltuusto Tia Räihä

Olivia Lahtinen

Hyvinvointilautakunta Hanna Riihelä

Maria Wennerstand

Elinvoimalautakunta Aaro Heiskanen

Kiia Hoikka

Kaupunkirakennelautakunta Inka Sutela

Ronja Sutela

Ympäristölautakunta Siiri Kärkkäinen

Elli Putkonen

Tarkastuslautakunta Juho Nordlund

Anne-Mari Makkonen

Liikennejaosto Tanja Järnstedt

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Nuorisovaltuusto Kotka.fi. Viitattu 24.1.2014.