Kosunen

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kosunen on suomalainen sukunimi. Nimi kuuluu vanhaan karjalaisnimistöön, mutta sen etymologia on epävarma. Se saattaa juontua venäjän vinoa tai kieroa tarkoittavasta sanasta, mutta se voi yhtä hyvin pohjautua germaanisiin Konstantinos-nimen puhuttelumuotoihin. Nimen rinnakkaismuoto on Kosonen.[1]

Suvun kanta-aluetta on Leppävirran suurpitäjä Pohjois-Savossa[1] (käsitti myös nykyistä Varkautta ja Kangaslammia), jossa sukua tavataan vanhastaan erityisesti Niinimäen, Kurjalanrannan, Kartansalon, Varkauden ja Kurolanlahden kylissä. Sittemmin suku näyttää levinneen näistä pesäkkeistä myös Kaaville, Heinävedelle, Rantasalmelle, Tuusniemelle ja Joroisiin. Sukunimi on epäilemättä yhteydessä Etelä-Savon laajaan Kosonen-sukuun, jonka kanta-alueina pidetään Säämingin ja Kerimäen pitäjiä ja joista se on levinnyt laajalti eteläiseen Savoon ja Karjalaan.

Samaan nimiperheeseen kuuluvat lisäksi Karjalan ja Kymenlaakson Kosot ja Etelä-Pohjanmaan Kosolat (jälkimmäiset polveutuvat nähtävästi 1600-luvun alussa eläneestä Lauri Kosoisesta)[1]. Kosola on käytössä talon nimenä Etelä-Pohjanmaan Ylihärmässä ja Kauhavalla. Lisäksi Pohjois-Pohjanmaalla on elänyt useita Kosunen-nimisiä sukuja, joista osa (ennen muuta Suur-Limingan seudun Kosuset) voidaan todistettavasti katsoa tulleeksi Leppävirran Kurjalanrannasta. Muhoksen Laitasaarta on asuttanut vielä 1800-luvulla suku, joka polveutunee niistä savokarjalaisista erämiehistä, joita asettui Oulujärven erämaihin 1500-luvun jälkipuoliskolla. Tämä suku lienee jättänyt jälkensä myös Oulunsalon pitäjän asutusnimistöön. Oulussa on vaikuttanut 1700-luvulla yksi Kosunen-suku, joka käytti nimestä myös porvarillisempaa varianttia Kosander.

Sukunimenä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Pirjo Mikkonen & Sirkka Paikkala: ”Sukunimet”, Uusi suomalainen nimikirja, s. 451–452. Helsinki: Otava, 1988. ISBN 951-1-08948-X.