Kosso

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kosso
Kosso-2.jpg
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Rosales
Heimo: Ruusukasvit Rosaceae
Suku: Kossot Hagenia
Laji: abyssinica
Kaksiosainen nimi

Hagenia abyssinica
(Bruce ex Steud.) J.F.Gmel.

Synonyymit
  • Banksia abyssinica
  • Brayera abyssinica
  • Brayera anthelmintica
  • Cusso abyssinica
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Kosso Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Kosso Commonsissa

Kosso (Hagenia abyssinica) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon, kossojen (Hagenia) sukuun kuuluva puulaji. Se voi kasvaa 5–25 metriä korkeaksi. Kosson kukat ovat punaiset ja niitä pölyttävät mehiläiset.

Kosso kasvaa luonnossa 2000–3000 metrin korkeudella merenpinnasta, bambumetsävyöhykkeen yläpuolella. Luonnonvaraisena kossoa tavataan itäisessä Afrikassa Keski-Afrikan tasavallan ja Etiopian sekä Sambian ja Tansanian väliin jäävällä alueella.

Kossoa käytetään lääkekasvina, koristekasvina, puutavarana sekä maanparannuksessa. Lääkekasvina kossoa on käytetty perinteisessä afrikkalaisessa lääketieteessä, vaikka suurina annoksina kosso voi aiheuttaa myrkytyksen tai jopa kuoleman. Kosson eri osia ja niistä valmistettuja juomia tai ruokia on käytetty eri sairauksien hoitoon. Muun muassa kukista valmistettua teetä on käytetty heisimatojen torjuntaan ja veteen liuotettua hienonnettua kaarnaa on käytetty ripulin sekä mahakipujen hoitoon. Koristekasvina kossoa voidaan käyttää tropiikissa. Kosson kaarnaa voidaan käyttää myös tekstiilien värjäämiseen kellertäväksi tai punaiseksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tropical Plants Database, Ken Fern. tropical.theferns.info. 2020-07-28. <tropical.theferns.info/viewtropical.php?id=Hagenia+abyssinica>

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]