Kosso

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kosso
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Rosales
Heimo: Ruusukasvit Rosaceae
Alaheimo: Rosoideae
Suku: Kossot Hagenia
Laji: abyssinica
Kaksiosainen nimi

Hagenia abyssinica
(Bruce ex Steud.) J.F.Gmel.

Synonyymit
  • Banksia abyssinica
  • Brayera abyssinica
  • Brayera anthelmintica
  • Cusso abyssinica
Katso myös

  Kosso Wikispeciesissä
  Kosso Commonsissa

Kosso (Hagenia abyssinica) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon ja kossojen (Hagenia) sukuun kuuluva puulaji.[2] Laji on ainoa suvussaan ja se on erityisen läheistä sukua ruohovartisille verijuurille (Agrimonia).[3][4]

Kosso voi kasvaa 5–25 metriä korkeaksi. Sen kukat ovat punaiset, ja niitä pölyttävät mehiläiset. Kosso kasvaa luonnossa 2000–3000 metrin korkeudella merenpinnasta bambumetsävyöhykkeen yläpuolella. Luonnonvaraisena kossoa tavataan itäisessä Afrikassa Keski-Afrikan tasavallan ja Etiopian sekä Sambian ja Tansanian väliin jäävällä alueella.

Kossoa hyödynnetään lääkekasvina, koristekasvina, puutavarana sekä maanparannuksessa. Lääkekasvina kossoa on käytetty perinteisessä afrikkalaisessa lääketieteessä, vaikka suurina annoksina kosso voi aiheuttaa myrkytyksen tai jopa kuoleman. Kosson eri osia ja niistä valmistettuja juomia tai ruokia on käytetty eri sairauksien hoitoon. Muun muassa kukista valmistettua teetä on käytetty heisimatojen torjuntaan, ja veteen liuotettua hienonnettua kaarnaa on käytetty ripulin ja mahakipujen hoitoon. Koristekasvina kossoa kasvatetaan tropiikissa. Kosson kaarnaa voidaan käyttää tekstiilien värjäämiseen kellertäväksi tai punaiseksi.

  • Tropical Plants Database, Ken Fern. tropical.theferns.info. 2020-07-28. <tropical.theferns.info/viewtropical.php?id=Hagenia+abyssinica>
  1. IUCN SSC Global Tree Specialist Group & Botanic Gardens Conservation International (BGCI): Hagenia abyssinica IUCN Red List of Threatened Species. Version 2020-3. 2020. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 31.12.2020. (englanniksi)
  2. Suomen Lajitietokeskus: Kosso – Hagenia abyssinica Laji.fi. Viitattu 20.3.2021.
  3. Plants of the World Online: Hagenia J.F.Gmel. (englanniksi) Viitattu 22.1.2024.
  4. U.S. National Plant Germplasm System (GRIN): Hagenia J.F.Gmel. (englanniksi) Viitattu 22.1.2024.