Kosminen kauhu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kosminen kauhu (cosmicism) on kauhukirjailija H. P. Lovecraftin (1890–1937) kehittämä filosofia ja kaunokirjallinen suuntaus. Sen mukaan maailma on perusluonteeltaan välinpitämätön, ja ihmiset ja humanismi ovat maailmankaikkeuden mittakaavassa merkityksettömiä.[1] Kosminen maailmankatsomus kiistää jumalten ja muiden yliluonnollisten olentojen olemassaolon.[2] Filosofia on vaikuttanut spekulatiiviseen realismiin, jonka mukaan moderni filosofia on laiminlyönyt metafysiikan keskittymällä liiaksi mieleen.[1]

Kosmisen kauhukirjallisuuden keskeinen elementti on tuntemattoman pelko ja sen tunkeutuminen normaalin arkikokemuksen piiriin. Lajityyppi luo pelon tunnetta kuvaamalla subliimin, johon verrattuna ihmiset ovat pieniä, merkityksettömiä ja avuttomia. Psykologisen kauhun tapaan kosminen kauhukirjallisuus käsittelee usein ihmismielen tuntemattomia ominaisuuksia ja unohdettujen salaisuuksien julkitulemista.[3]

Sanottua[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

»Kaikki tarinani pohjautuvat samalla perusoletukselle; että ihmisten jakamat lait ja tarpeet ja tunteet ovat arvottomat ja merkityksettömät koko maailmankaikkeuden mittakaavassa. Täydellisen ulkopuolisuuden saavuttaakseen on unohdettava, että sellaiset seikat kuin orgaaninen elämä, hyvä ja paha ovat ylipäätään olemassa, sillä ne ovat vain erään vähäpätöisen ja väliaikaisen, ihmiseksi kutsutun rodun paikallisia piirteitä.»
(H. P. Lovecraft, 1927 (vapaa suomennos ja lyhennelmä).[4])

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b The Lovecraft Investigations: Seven surprising ways H.P. Lovecraft influenced our pop culture. BBC. Viitattu 13.1.2021. (englanniksi)
  2. Nguyen, Trung: History of Humans. (”The literary philosophy developed by the American writer H. P. Lovecraft, stating that there is norecognizable divine presence, such as god, in the Universe, and that humans are particularly insignificant in the larger scheme of intergalactic existence.”) Viitattu 13.1.2021. (englanniksi)
  3. Davis, Sarah S.: Your Introduction to the Cosmic Horror Genre. All the Books!, 19.2.2019. Viitattu 13.1.2021. (englanniksi)
  4. ”Now all my tales are based on the fundamental premise that common human laws and interests and emotions have no validity or significance in the vast cosmos-at-large…. To achieve the essence of real externality, whether of time or space or dimension, one must forget that such things as organic life, good and evil, love and hate, and all such local attributes of a negligible and temporary race called mankind, have any existence at all.” (S. T. Joshi & David E. Schultz: An H. P. Lovecraft Encyclopedia (2001), s. 51.)