Kosmas Aitolialainen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kosmas Aitolialainen.

Pyhä apostolien vertainen pappismarttyyri Kosmas Aitolialainen (kreik. Κοσμάς ο Αιτωλός, Kosmás o Aitolós, maallikkonimeltään Konstantínos) syntyi vuonna 1714 Mégas Déndroksessa Aitolian maakunnassa Luoteis-Kreikassa.

Mentyään Athokselle ja jäätyään Filótheoksen luostariin, Konstantinos pyhitti elämänsä hengellisille asioille. Hänestä tuli munkki nimellä Kosmas ja myöhemmin hänet vihittiin pappismunkiksi.

Niinpä pyhä Kosmas julisti evankeliumia Konstantinopolissa ja sen lähialueilla, sitten Tonavan alueella, Pohjois-Kreikassa, Thessalonikissa, Véroiassa (Beroiassa), Akarnaniassa ja Aitoliassa sekä Agía Mávran (Lefkas) ja Kefalonián saarilla ja eräillä muillakin alueilla etenkin Albaniassa. Hänen johdollaan avattiin kirkkokouluja kaupungeissa ja kylissä. Kerrotaan, että niitä olisi ollut yhteensä noin 200 alkeiskoulua ja 10 jatkokoulua.

Pyhän Kosmaksen apostolinen palvelus sai marttyyrilopun elokuussa vuonna 1779. Turkkilaiset Kourt paššan määräyksestä pidättivät 65 vuoden ikäisen pyhän Kosmaksen ja hirttivät hänet.

Ortodoksinen kirkko viettää hänen muistopäiväänsä vuosittain elokuun 24. päivänä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.