Koshijinkoira

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Koshijinkoira
Avaintiedot
Alkuperämaa  Japani
Määrä Suomessa ei yhtään
Rodun syntyaika 1900-luvun alku
Alkuperäinen käyttö hirven metsästys
Nykyinen käyttö hirven metsästys, vahtikoira
Muita nimityksiä Koshiji Inu
FCI-luokitus ei
Ulkonäkö
Väritys valkoinen, valko-brindle

Koshijinkoira on japanilainen koirarotu, joka on kotoisin Sendain kaupungista.

Ulkomuoto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rotu muistuttaa paljon sendainkoiraa karvapeitettä lukuun ottamatta. Se on pitkäkarvainen, voimakas, atleettinen ja elegantti. Silmät ovat suuret. Silkkinen karvapeite muodostaa kauluksen korvien ja olkalapojen välille. Häntä muistuttaa suuresti japaninpystykorvan häntää: se on tuuhea- ja pehmeäkarvainen. Väritys on useimmiten valkoinen, mutta joskus esiintyy myös valko-brindlejä (mustavalko-raitaisia) yksilöitä.

Käyttäytyminen ja luonne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koshijinkoira on sendainkoiraa tottelevaisempi, avoimempi ja lempeämpi.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Entisellä Taishon alueella (Sendaissa lähellä nykyistä Atago-siltaa) Sendain Koshijissa sendainkoirapentueeseen syntyi kaksi pitkä- ja pehmeäkarvaista mutaatiopentua. Niiden omistajat halusivat luoda uuden rodun, sillä sendainkoiralla pitkää karvapeitettä ei sallita ja karvapeite leikataan "virheellisiltä" yksilöiltä edellä mainitun syyn vuoksi usein lyhyeksi. Koshijinkoiran kasvatus jatkui, ja heräsikin kysymys oliko järkevää luokitella pitkäkarvaiset virheellisiksi pelkän karvapeitteen perusteella. Joka tapauksessa paikalliset metsästäjät edelleen syrjivät pitkäkarvaisia sendainkoiria.

Koshijinkoiran jalostuksessa on käytetty keskikokoisen koillisen metsästyskoiran eli sendainkoiran lisäksi todennäköisesti myös samojedinkoiraa oikeanlaisen karvanlaadun vakiinnuttamiseksi. Kymmenen vuoden systemaattisen jalostuksen jälkeen elegantti, pitkäkarvainen rotu saatiin vakiinnutettua. Sitä on käytetty hirvenmetsästykseen kylmissä ilmanaloissa, mutta sitä pidetään myös muilla syrjäisillä seuduilla. Helpomman luonteensa vuoksi siitä tuli hirven metsästyksessä sendainkoiraa menestyksekkäämpi rotu.

Puhdasrotuinen sendainkoira kuoli sukupuuttoon Toisen maailmansodan aikana, oltuaan olemassa rotuna vasta 27 vuotta. Moni paikallinen ei tiedä koshijinkoiran olemassaolosta, mutta Sendain kaupungissa Koshijin alueella on yhä olemassa edellä mainitun kaltaisia, pitkäkarvaisia koiria. Se tulee kuitenkin todennäköisesti kuolemaan sukupuuttoon lähitulevaisuudessa, koska ainuttakaan projektia sen elvyttämiseksi ei ole aloitettu.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: ja:越路犬