Korvat auki

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Logo

Korvat auki r.y.[1] on vuonna 1977 perustettu suomalainen kulttuuriyhdistys, jonka tarkoituksena on edistää ja tehdä tunnetuksi uutta suomalaista musiikkia[2] ja joka on merkittävästi vaikuttanut modernin eurooppalaisen taidemusiikin tuomiseen Suomeen. Yhdistyksen perustajiin kuuluvat muun muassa Kaija Saariaho, Jouni Kaipainen, Magnus Lindberg, Olli Kortekangas, Jukka Tiensuu, Eero Hämeenniemi ja Esa-Pekka Salonen, ja sen ”henkisenä isänä” toimi säveltäjä Erik Bergman.

Korvat auki -yhdistys toimii Helsingissä ja järjestää konsertteja ja seminaareja. Yhdistyksen säveltäjien teosten esittämistä varten on perustettu Toimii-yhtye, joka on kantaesittänyt useitten jäsenten sävellyksiä, muun muassa Magnus Lindbergin teokset Action – Situation – Signification (1982) ja Kraft (1982–85).

Korvat auki -yhdistys toimii edelleen aktiivisesti uuden musiikin ja nuorten säveltäjien esiintuojana. Yhdistys mm. juhli 30-vuotista toimintaansa järjestämällä 24.11.–1.12.2007 juhlafestivaalin, johon kuului neljä eri tapahtumaa. Viime vuosina Korvat auki on oman konserttitoimintansa ohella ollut näkyvästi esillä mm. Musica nova Helsinki- ja Viitasaaren Musiikin aika -festivaaleilla sekä Runokuu-festivaalilla Helsingin Juhlaviikoilla. Yhdistyksen konserttitoiminta on myös levinnyt pääkaupunkiseudun ulkopuolelle, mm. Turkuun. Korvat auki -yhdistyksen viime vuosien aktiivijäseniä ovat olleet mm. Jarkko Hartikainen, Markku Klami, Jaakko Kortesharju, Salla Hakkola ja Jouni Hirvelä.

Korvien aktiivijäseniä syksyllä 2013 olivat Matei Gheorghiu, Sebastian Dumitrescu, Itzam Zapata, Niilo Tarnanen, Lauri Supponen, Jens Lindqvist, Libero Mureddu, Sergio Castrillón, Sauli Zinovjev, Sebastian Hilli, Dante Thelestam, Juuso Kunttu, Kristian Kivelä, Cecilia Damström ja Rafael Martínez. Syksyn ohjelmistoon kuului syyskonserttien lisäksi saksalaisen Neophon ensemblen ja sveitsiläisen Ensemble Schwerpuncktin vierailut Helsinkiin ja Tampereelle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. YTJ-tietopalvelu: Korvat auki r.y. YTJ – Yritys- ja yhteisötietojärjestelmä. Patentti- ja rekisterihallitus ja Verohallitus. Viitattu 25.11.2007. suomi[vanhentunut linkki]
  2. Virtamo, Keijo (toim.): Otavan musiikkitieto: A–Ö, s. 198. Helsinki: Otava, 1997. ISBN 951-1-14518-5.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]